zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

Symbolen voor het oprapen

maandag 20 mei 2019
Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019
Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd. 

Categorieën: agenda
Tags:

Sateliettentoonstellingen rond slibaardewerk

dinsdag 7 mei 2019
 
Stedelijk Museum Alkmaar toont ook een overzicht van Noord-Hollands slibaardewerk onder de titel Symbolen voor het oprapen, in vitrines van het museumcafé. Het Archeologisch Centrum gemeente Alkmaar presenteert in dezelfde vitrine Misbaksel uit Alkmaar. Alkmaar was lange tijd de productieplaats van het Noord-Hollands slibaardewerk. Museum Jan Boon uit de Rijp heeft een sateliettentoonstelling over vindplaatsen en scherven. Het raadhuis van Graft is de derde plek waar aandacht wordt besteed aan slibaaardewerk onder de titel Gedateerd in Graft, over slibaardewerk met jaartallen. Zo zijn er, met Museum In  't Houten Huis, vier plaatsen die dit bijzondere aardewerk, veelal gevonden in De Rijp en Graft, tentoonstellen de komende maanden tot 27 oktober. 


Categorieën: agenda
Tags:

Gedateerd in Graft

dinsdag 9 april 2019
Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft in het weekend open voor publiek. In de maanden juli en augustus van woensdag tot en met zondag vanaf 13.00 uur. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar .

Categorieën: agenda
Tags: