zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Wapenbord van het Waterschap de Schermer

woensdag 27 oktober 2021

Sinds De Rijp onder de gemeente Alkmaar valt, 2015, kreeg het museum ook een erfgoeduitbreiding met de polders Starnmeer en de oude droogmakerij de Schermer. De subtitel van Museum In ’t Houten Huis – museum voor Schermereiland – is sinds die tijd te beperkt. Daarom zijn  we blij met een bruikleen van een wapenbord van Waterschap De Schermeer uit 1833, die nu in het museum prijkt. Een onbekende kunstenaar schilderde het tafereel op hout. De bruikleeninstantie is dan ook de opvolger van het opgeheven waterschap De Schermeer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

Dit bord is gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Schermerpolder in 1833. Het wapen van de Schermer bestond uit de aartsengel Michaël met schild en zwaard. Hij was de patroon van de oude parochie Schermer. Op dit schild is de aartsengel afgebeeld in een polderlandschap met Stompetoren en de molen die iets ten zuidoosten van het dorp stond.

Samen met een mooi schilderij van Colnot, ook al in opdracht gemaakt door het waterschap, en een kaart van de Schermer, is het beeld van de molens en de verhalen van patroon van de droogmakerij compleet.


Categorieën: nieuws
Tags: