zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Nieuws

Van 8 juli tot en met 3 september: Walvisweken

vrijdag 7 juli 2017
De walvisvaart heeft in de 17de eeuw een belangrijke rol gespeeld in De Rijp. In de vaste collectie wordt de spannende geschiedenis van de walvisvaarders van De Rijp verteld. Met de speciaal voor de jeugd gemaakte speurtocht Walvisweken kom je nog meer te weten over walvisvaart.
 
In de galerij staan diverse walvisspellen, kleurplaten, een kist met Kapla en een Play Mobiltafel met het zeeaquarium. Vanaf 19 juli wordt er iedere woensdagmiddag een extra activiteit georganiseerd, o.a. families kunnen mee met onze museumboot met walvisverteller of mee met de historische walvisvaartwandeling. Kinderen kunnen een eigen walvis-animatiefilmpje maken of een walvisvaartspel spelen.
Voor alle kinderen ligt er gratis het Wereld Natuur Fonds (WNF) doe-boekje Noordzee klaar met informatie over de bruinvis en de bultrug. 
 
Speelgoed samen met Walvisweken
Ook de speelgoedtentoonstelling Van Bikkels tot Playmobil, die de afgelopen maanden veel bezoekers heeft getrokken blijkt een succesvol evenement voor jong en oud. Hierin krijgen de bezoekers een beeld van speelgoed uit de laatste vier eeuwen. In de tentoonstelling staat ook speelgoed waarmee de kinderen mogen spelen. 
 
In museum zijn deze twee evenementen tijdens de vakantie gecombineerd; spelen met het zeeaquarium van Playmobil en het maken van een walvis met Kapla. 
De combinatie walvis – speelgoed maakt, voor zowel de jeugd als ouders en opa’s en oma’s, een bezoek aan het museum bijzonder aantrekkelijk.

Walvisweken in 4 musea
Het Scheepvaartmuseum, het Zaans Museum, Ecomare en wijzelf staan in het teken van de walvis. Bijna 400 jaar waren Nederlanders actief in de walvisvaart. In de loop van de 17de eeuw vond zelfs de verwerking van het walvisspek tot traan in ons land plaats. Na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort. 
De vier musea en partner Wereld Natuur Fonds (WNF) vertellen tijdens de Walvisweken, ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis. Tijdens de Walvisweken leren jong en oud van alles over dit bijzondere zoogdier en het belang van een schone leefomgeving; de oceanen. Van walvissen spotten en familiecolleges tot walvisspellen en het maken van een walvisanimatiefilmpje: er zijn in de zomervakantie volop activiteiten voor het hele gezin.

Korting
Bezoekers krijgen op vertoon van een entreeticket / kassabon van één van de deelnemende musea krijgt u 20% korting op de entreeprijs van een andere deelnemer. Deze korting is alleen geldig van 8 juli t/m 3 september (1 persoon per ticket). 

Categorieën: nieuws
Tags: