zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Nieuws

Schenking van twee schilderijen van Jan Kieft Jr.

vrijdag 1 september 2017
Zaterdag 19 augustus vond de overdracht plaats van twee portretten geschilderd door de Rijper portretschilder Jan Kieft. Het zijn de portretten van Maria Elisabeth Kemper (1827-1910) en Gerrit Ruyter (1823 -1880). Kieft schilderde ze in 1848.
Gerrit Ruyter komt uit een Beemster familie, dat verklaard de keuze waarom hij en zijn vrouw de Rijper Kieft hebben gevraagd hen beiden te portretteren.

De schilderijen waren eigendom van Dirk Johannes Ruyter Wijtsma, werkzaam als architect op Costa Rica. Na zijn overlijden erfde zijn stiefzoon de heer J.G. Drabbe (ook architect) beide schilderijen en kwamen ze terug naar Nederland. Na het overlijden van de heer Drabbe in 2016 zocht mevrouw Drabbe-Dekker een goede bestemming voor deze portretten. 
Haar zuster, bestuurslid van het Zuiderzeemuseum, kreeg het advies om contact op te nemen met Museum In ’t Houten Huis. Dit heeft geresulteerd in een schenking aan ons museum. Beide portretten hebben inmiddels een vaste plek gekregen in de Rederskamer van het museum.
 
 
Jan Kieft Jr. (1798-1870)
Jan Kieft Jr. werd op 10 juli 1798 te De Rijp geboren als zoon van Jan Jansz. Kieft en Trijntje Fiers. Hij was leerling van de portret- en figuurschilder T.F.J.Bianchi te Amsterdam. Hij was afwisselend werkzaam in Amsterdam en Utrecht. Maar ook in zijn woonplaats De Rijp (1824) en naaste omgeving heeft hij portretopdrachten gehad. Vanaf 1838 verbleef Jan in Amsterdam. Hij was voornamelijk als portretschilder werkzaam, maar maakte ook figuurstukken en stillevens. 
Jan Kieft leverde verdienstelijk werk, kon zijn modellen goed observeren en levendig in de verf zetten, waarbij hij de werkelijkheid niet mooier maakte. Het tot nu toe bekende oeuvre bestaat uit enkele tientallen werken van meestal gezeten burgers en militairen. Zijn werken bevinden zich voornamelijk in Nederland en enkele in Amerika.  

Topstuk van Kieft
Wij hebben 14 werken van Jan Kieft in bezit, waaronder 3 potloodtekeningen, 2 pasteltekeningen en 9 olieverfportretten. Een daarvan kunt u zien bij onze Topstukken.


Categorieën: nieuws
Tags: