zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Balein voor De Balein

woensdag 28 november 2018
Museum In ’t Houten Huis heeft een stuk balein geschonken aan Basisschool De Balein in De Rijp. De huidige conservator Jenny Mulder en haar opvolger Erik Luik hebben met dit cadeau de school bezocht. Juf Brenda Schekkerman heeft dit unieke object in ontvangst genomen. Deze ontmoeting is een opmaat van een nieuwe serie educatieprojecten; een samenwerking tussen de school en het museum.Buigzaam en duurzaam
Vanwege de boeiende Rijper walvishistorie en het buigzame en duurzame karakter van balein heeft de basisschool de naam De Balein gekozen. Reden voor het museum om deze link met de collectie van het museum ‘te belonen’. Balein is een elastische, hoornachtige stof uit de baard van een baleinwalvis. De vele ‘plaatjes’ balein vormen een zeef in de bek van de walvis om plankton uit het water te filteren. De walvisvaarders namen balein mee nadat ontdekt was dat deze stof in warm water vervormbaar is en bijzonder elastisch, dus goed te gebruiken voor paraplu’s, korsetten, heften van bestek en allerlei gebruiksvoorwerpen. 
 
Het museum heeft een prachtige eigen collectie, waaronder objecten uit de tijd van de Rijper walvisvaart. Walvisbotten, walvisolie (uit de traankokerijen) potvistanden en balein van de baardwalvis. 
Op de foto de overdracht met van links naar rechts: Jenny Mulder, juf Brenda Schekkerman en Erik Luik.


Categorieën: nieuws
Tags: