zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Kleurrijk De Rijp

woensdag 19 juni 2019
Kleurrijk De Rijp is een nieuw kunst-, culinair en muziekproject in de zomermaand juli. Museum In ’t Houten Huis, Museum Jan Boon en de Grote Kerk organiseren samen met zangeres en dochter van Nadja,  op 11 locaties werken van de Mexicaanse kunstenaar Luis Filcer. Naast presentaties in de musea en de Grote Kerk,  hangen zijn werken in de twee raadhuizen en de horeca in Graft en De Rijp. Nadja verzorgt de muzikale omlijsting van het werk van haar vader. De deelnemende horecabedrijven hebben de hele maand Mexicaanse gerechten en/of drankjes op de kaart. Op 14 juli is er een speciaal wandel/vaarconcert, op 28 juli een dinnershow.

Kunstenaar Luis Filcer woonde en werkte ruim twintig jaar in Nederland, waarvan een groot deel in De Rijp. Beroemd zijn de muurschilderingen die hij in De Groene Zwaan maakte. Hij overleed vorige zomer in zijn woonplaats San Miguel de Allende (Mexico) op 90-jarige leeftijd. Filcer (4 december 1927 - 19 juli 2018) geldt als een van de grootste kunstenaars van Mexico. Zijn werk werd wereldwijd in toonaangevende galeries en musea geëxposeerd, in meer dan 340 in totaal.
Na zijn overlijden werden op de zolder van een boerderij in de Beemster meer dan duizend schilderijen en tekeningen van Filcer aangetroffen. Ze zijn van een zeldzaam hoge kwaliteit. De werken, alle unica, zijn gemaakt tussen eind jaren veertig en midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Een kleurrijke selectie van deze werken is van 1 tot en met 31 juli, precies een jaar na zijn overlijden, tentoongesteld bij culturele organisaties en horeca in De Rijp.
Niet alleen De Rijp brengt een hommage aan Luis Filcer. Ook zijn dochter Nadja doet dat het komende theaterseizoen. In haar programma Mijn Zwervend Hart neemt Nadja het publiek mee op de wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Projectie van schilderijen van haar vader, foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder, en filmbeelden van haar zus Irina maken het verhaal compleet.

Op 14 juli is er een speciaal wandel/vaarconcert langs diverse locaties, waar ook Nadja korte optredens geeft. Deelname kost 10 euro per persoon, inclusief vaartocht, optredens, toegang tot alle expositieruimten en koffie/thee op twee locaties. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden via info@dagjederijp.nl
Categorieën: nieuws
Tags: