zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Oproep bevrijdingsrok voor tentoonstelling 2e Wereldoorlog

donderdag 24 oktober 2019
Museum In ’t Houten Huis staat van 19 december tot 5 mei stil bij de Tweede Wereldoorlog in de regio en 75 jaar bevrijding. Voor de tentoonstelling zoekt het museum nog bevrijdingsrokken die tentoongesteld mogen worden. U kunt deze nationale feestrok een plek geven in de tentoonstelling door het uit te lenen: museum@houtenhuis.nl

De nationale feestrok (ook wel bevrijdingsrok, levensrok of oranjerok genoemd) is een kledingstuk dat gedragen werd door vrouwen na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945. Ondanks de textiel schaarste in deze tijd was er geen gebrek aan oude kledingstukken, en de lapjes konden op oude rokken worden genaaid. Het was de bedoeling dat vrouwen zelf betekenis gaven aan elk lapje, en deze werden dan ook regelmatig versierd met jaartallen van belangrijke gebeurtenissen, of herinneringen die met borduurwerk verbeeld werden.
De aanwezigheid van de rokken in het openbare leven heeft niet langer geduurd dan 1948. Daarna is het uit het straatbeeld verdwenen. Door aandacht te besteden aan de bevrijdingsrok zet Museum ’t Houten Huis deze veelal kleurrijke klederdracht in de schijnwerpers.


Categorieën: nieuws
Tags: