zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

De kracht van de vaste collectie

woensdag 8 juli 2020
‘De kracht van de vaste collectie’ is voor Museum In ’t Houten Huis het uitgangspunt om aandacht te besteden aan toegepaste kunst. “We gaan terug naar eind 19e, begin 20e eeuw, waar de huisschilder ook de kunstschilder was, waar vader en zoon Spaarman een welkome aanvulling vonden op hun inkomen als huisschilder”, vertelt Erik Luik, consevator van het museum. Het museum is in het trotse bezit van enkele van die interieurobjecten; slee, kast, klompen, kamerschermen, tafels. Deze worden, samen met enkele schilderijen voor het eerst bijelkaar gebracht in de prachtige Rederskamer. “We laten zien hoe men een eeuw geleden ook op een creatieve wijze aan inkomstenaanvulling deed, net als in deze coronatijd wel gebeurt.”

 
“De locatie van de presentatie is onze mooiste ruimte, de Rederskamer in het voormalige armen-en weeshuis waarin ons museum is gevestigd”, aldus de conservator van het museum. “ In die kamer staat een van onze topstukken, de door zoon Arie Spaarman beschilderde Jisperkast (kast uit 18e eeuw). De ruimte wordt  verder ingevuld met de andere objecten van vader en zoon Spaarman.”
 “Een belangwekkend aspect uit de collectie van Museum In ’t Houten Huis,  zijn de huiselijke objecten beschilderd door vader Arie en zoon Willem Spaarman. Deze manier van laagdrempelige toegepaste kunst, en de  ingelijste werken van deze ‘winterschilders’, werden in vele huishoudens in De Rijp aangetroffen.
Beide zijn redelijk productief geweest met het maken van schilderijen en waren ambachtelijk ‘binnenhuis-decorateurs’ waarbij artistieke vaardigheden een absolute eis waren. De Spaarmannen waren wars van dikdoenerij. Wie een gezicht op het Raadhuis van De Rijp, de Tuingracht of de Grafterbaan aan de muur wilde hebben, stapte naar Willem – en later naar Arie – Spaarman en bestelde een olieverfschilderij of een aquarel.
 
‘De kracht van de vaste collectie’ kwam tot stand dankzij een gezamenlijke actie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.
 
Vanaf 18 juli tot 27 september in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.Categorieën: nieuws
Tags: