zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Aanwinst collectie Jean Eybergen

woensdag 23 september 2020


De prachtige schenking van Jean Eybergen die het museum afgelopen juli ontving is te bewonderen in de aardewerkvitrine van het museum, dat bekend staat als de Commandeur vitrine.
De majolica schotels, borden en papkom werden door hem gerestaureerd en uitvoerig beschreven. Het vinden van de makers van majolica objecten is in het algemeen erg moeilijk. De vervaardiger van de papkom heeft Jean echter kunnen bepalen aan de hand van de afbeelding van een chinees op een witte ondergrond. Dit is de Haarlemse "geleybakker" Willem Jansz Verstraeten (ca. 1620-1640), van wie meerdere kommen met afbeeldingen van een chinees bekend zijn.

De majolica abarello (zalfpot) is een schitterende aanwinst voor het museum een dergelijk voorwerp ontbrak nog aan de majolica collectie. Een ander uniek voorwerp is de zilveren rijgnaald of haarspeld. Dit zilveren 17e eeuwse voorwerp is door Antoni Bouman gerestaureerd. Gebruik en geschiedenis van dit soort voorwerpen heeft Jean gedocumenteerd.
De zilveren pijpenrager met een Zeeuws paard kende talloze verschillende namen zoals: wroeters, peuters, klokers of reutelaar. Het sprongbotje dat ook in de vitrine ligt, is van een haas en werd ook gebruikt voor dat doeleinde, alleen door minder gefortuneerde rokers.


Categorieën: nieuws
Tags: