zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Heldin Wilma

maandag 7 december 2020

Een terechte prijs voor een van de 70 vrijwilligers van Museum In ’t Houten Huis. Wilma den Engelse is onderscheiden als ‘Held van Alkmaar’ in de sector cultuur. Door een commissie van de vrijwilligerscentrale Alkmaar is Wilma geselecteerd vanwege haar impact en inzet die zij op de samenleving heeft. 
 ‘De inzet over de afgelopen 30 jaar van deze vrijwilliger achter de schermen is immens en verdient een prijs als deze’ onderstreept het bestuur van het museum en de conservator: “Zelfs in een vrijwilligersorganisatie als het museum, waar het op het schild hijsen van een vrijwilliger nimmer recht doet aan het werk van anderen, wordt deze uitzondering breed gedragen en haar inzet door iedereen zeer gewaardeerd”.

Wilma den Engelse stond dertig jaar geleden aan de wieg van de professionalisering van het museum en heeft op het gebied van collectiebeschrijving het wiel bijna uitgevonden. Ze heeft vele honderden werken ingelijst voor talloze tentoonstellingen en met haar creatieve inslag vele prachtige tekeningen en schetsen gemaakt voor tentoonstellingen in het museum. Een van haar topstukken is nog steeds de kaart van het Schermereiland uit 1607 op de deur van de filmzaal waar vele rondleiders nog steeds graag gebruik van maken om de historie te duiden.

Wilma, nu 78 jaar, is de echtgenote van oud-voorzitter Leo den Engelse, die weer aan de wieg stond van de uitbreiding en verhuizing van het museum naar het huidige adres . Daarover stelt Wilma: “Dat was een mooie tijd, we zaten vol energie en werkten keihard aan nieuwe dingen”. En eigenlijk zou Wilma stoppen op het moment dat de vorige beheerder/conservator Jenny Mulder, nu twee jaar geleden, met pensioen is gegaan. Maar nog steeds is zij een halve dag bezig voor het museum en de andere halve dag voor de fotocollectie van de OHV (Oudheidkundige Vereniging Schermereiland) maar ook thuis vult ze nog vele uurtjes achter het scherm ten behoeve van de foto’s en collectie. Wilma is de held van Alkmaar en zo te zien blijft ze dat nog wel even.


Categorieën: nieuws
Tags: