zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Slootkant Jozefschool vondstenrijk

dinsdag 19 januari 2021

De opgravingen bij de Jozefschool in het centrum van De Rijp, hebben opvallende zaken aan het licht gebracht, volgens Peter Eggers. Hij was gevraagd door de gemeentelijke archeologische dienst om aanvullend onderzoek te doen met een metaaldetector en stelde voor om ook de slootkanten te mogen bekijken. Als Rijper weet Eggers dat juist op die plek veel materiaal te vinden is omdat slootkanten vroeger werden verstevigd met wegwerpmateriaal en men bij de vaat ook wel eens iets uit handen liet vallen. 
“Persoonlijk vind ik de vondst van een wit faience bord – in redelijk complete staat – halverwege de 17e eeuw, de mooiste vondst. Vooral omdat de afbeelding, Maria met kind, een typisch katholiek beeld is. In een tijd dat katholieken niet openlijk voor hun geloof mochten uitkomen en illegale diensten in schuilkerken moesten organiseren”.

Los van het materiaal dat uit de slootkanten is opgediept heeft Peter Eggers met zijn ploeg vrijwilligers een aantal opvallende aspecten ontdekt. De archeologische vondsten lagen vrij diep; op 1.50 meter onder slootniveau. Peter vermoedt dat dit te maken heeft met de druk van het bebouwde gebied in combinatie met de veengrond. Ook stuitte de groep gravers 2 meter uit de slootkanten, op zware beschoeiingen, waarbij  zwerfkeien werden  aangetroffen. “Waarschijnlijk werden die keien als ballast meegevoerd op schepen en blijkbaar ook wel overboord gezet”. Naarmate vondsten meer richting het centrum opschoven, leek het materiaal afkomstig van rijkere mensen, vooral op gebied van aardewerk.

“Het belangrijkste is dat de archeologische vondsten op deze manier bewaard zijn gebleven”, aldus Peter.

Peter op tv
Als u Peter Eggers ook op tv (NPO2) wilt zien, stem dan vanaf 26 januari af op de reeks  ‘Geheim van de Meester’, met name op de uitzending van 2 maart 2021 om 20.25 uur vanuit Museum In ’t Houten Huis, met Peter.Categorieën: nieuws
Tags: