zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

De missie van Peter

van dinsdag 19 januari 2021 tot dinsdag 19 januari 2021

Wie nu langs het terrein van de voormalige Sint Jozefschool loopt ziet daar bergen afgegraven grond. De school is gesloopt. Het terrein is ingemeten en archeologisch in kaart gebracht, klaar om met het heiwerk voor het nieuwe project te beginnen zou je zeggen. Nee, de afgelopen weken zien we andere bedrijvigheid. Herkenbaar is onze dorpeling Peter Eggers. Hij loopt met een koptelefoon te ‘stofzuigeren’. Geen 538 tijdens het werk, maar het gepiep klinkt hem als muziek in de oren. De metaaldetector geeft aan van ‘hier moet je graven Peter’.
Peter, Aldert, Cor, Rob en Arthur, ja vijf gedreven ‘schatgravers’ maken het algemene archeologisch onderzoek in detail verder af. Onder de vlag van de Oudheidkundige vereniging en Museum In ’t Houten Huis zoeken zij in de grond naar de erfenis van laten we zeggen vijf eeuwen bewoning. Met laarzen en warme kleding trotseren zij de zompige prut en bijna vrieskou. Langs de slootkant en voormalige terugliggende slootkanten gaven zij met het schopje laag voor laag af.


“De oudste voorwerpen liggen het diepst. We graven dus door de eeuwen heen. Ja, tussen het babbelen door vinden we rotzooi, botten, pijpenkopjes, musketkogels, tinnen lepels en veel, heel veel scherven van schalen, borden, tegels en ander aardewerk. Sommige vondsten gaan terug naar het begin van de 17e eeuw”, aldus Peter.

Bij de vraag: “waarom deze zoektocht in het veen?” wordt de missie duidelijk: onderzoek naar de tijd van bewoning, de rijkdom, de soort aan gebruiksvoorwerpen, maar ook dat de vondsten niet verloren mogen gaan en zichtbaar in De Rijp blijven.
 Categorieën: nieuws
Tags: