zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Telraam uit Schermerhorn

woensdag 3 februari 2021

Afgelopen jaar heeft Museum In ’t Houten Huis ruim 100 objecten aan zijn collectie mogen toevoegen. Die objecten komen wij op het spoor of worden ons spontaan aangeboden. Een commissie beoordeelt de inzendingen op  waarde voor de collectie van het museum. Een belangrijk criterium is of het past binnen het verzamelgebied van onze regio Eilandspolder, Starnmeer en de Schermer. Dit stuk gaat over het meest recente aanbod: het telraam van Diek Zegers die haar hele jeugd woonde in haar ouderlijk huis, een boerderij in de Oosternotweg (voorheen Hondenweg genoemd) in de Schermer.
Zij schrijft: “Mijn vader, Kees (Cornelis) Zegers is in 1934 geboren in de Oosternotweg ging naar ‘de school met de bijbel’ in Schermerhorn. Daar leerde hij tellen op het telraam, hij moest op een trapje klimmen om de kralen te verschuiven, dat weet hij nog goed. Bij een verkoop van de verouderde inrichting van de school heeft mijn moeder Marri Zegers het telraam gekocht. Dat jaartal van de aankoop weet ik niet, mijn vader weet dat ook niet meer. Zij kocht het telraam omdat ze wist dat mijn vader en al zijn broers en zus hadden leren tellen daarop. Al jaren ‘bewaak’ ik het telraam, menigmaal wilden de mensen om me heen het ding bij ‘t grof vuil zetten omdat ie groot en onhandig is, een sta-in-de-weg in een eengezinswoning! Ik ben blij dat ik voet bij stuk heb gehouden omdat ik van mening ben dat je niet alles zomaar weg moet gooien, er zit een verhaal aan oude spullen!”
Omdat Diek Zegers nu aan het verhuizen is, is er echt geen plek meer voor het telraam en hoopt ze van harte dat het museum het telraam wil opnemen in de collectie. Daar was de aanwinstencommissie snel uit: ‘graag’! Binnenkort in dit museum.Categorieën: nieuws
Tags: