zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Kibbelvissen tijdens de walvisjacht

woensdag 17 maart 2021

Omdat schepen tijdens de walvisjacht in het vangstgebied vaak bij elkaar lagen, konden moeilijkheden vaak niet uitblijven. Het kwam nogal eens voor dat niet duidelijk was welke harpoen het eerst de walvis had getroffen. Beide commandeurs maakten dan aanspraak op de walvis. Dit verschijnsel werd wel kibbelvisserij genoemd.
Een aardig voorbeeld daarvan komen we tegen in het archief uit 1744 van notaris Jacob de Wijs uit Amsterdam.
Het geschil ging over de vraag wie recht had op de vangst van een walvis. Was dat reder Jan Boon uit De Rijp met het schip de Anna (commandeur Luytje Brak) of reder Albert Timmerman uit Broek in Waterland met het schip IJsland (commandeur Rijer Schrijver). De arbitragecommissie met onder andere als lid Marten Beets uit De Rijp, oordeelde in het voordeel van Jan Boon!
Beide reders hadden een maand eerder besloten om een bindende arbitrage aan te gaan.
 
Een dergelijk geschil kwam wel vaker voor. Degene wiens harpoen het eerst vastzat in de walvis had het recht op de vangst. Wat nu als 2 concurrerende harpoeniers tegelijkertijd, althans in hun ogen, de walvis geraakt hadden. De sloepen van verschillende walvisvaarders zaten letterlijk vaak in elkaars vaarwater. Aan de hand van getuigenverklaringen (van allemaal belanghebbenden!) moest de arbitragecommissie dan uitsluitsel geven.Categorieën: nieuws
Tags: