zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Land van Leeghwater

donderdag 22 april 2021

In ‘Land van Leeghwater’ beschrijft auteur Bob Kiel de ontwikkeling van het Schermereiland, dat door de bewoners met eigen handen werd ontgonnen. Ook schetst hij een beeld van dorpjes als Graft, De Rijp en het Noorden en Zuiden van Schermer, die zich in de Gouden Eeuw ontwikkelden tot bedrijvige plattelandsdorpjes.
Veel schrijvers, journalisten en onderzoekers besteedden aandacht aan het leven van de beroemdste inwoner van De Rijp. Kiel onderzocht vele bronnen, waaronder documentaties en boeken van Museum In ’t Houten Huis en beschrijft de rol die Leeghwater speelde in zijn eigen regio. Hij was ontwerper van het eerste carillon van De Rijp, van het raadhuis, bouwer van het stenen sluisje in de Tuingracht en eigenaar van een oliemolen. Maar ook was hij adviseur van rijke kooplieden uit Amsterdam en Alkmaar bij de drooglegging van de Beemster, de Schermer en de Starnmeer.

In zijn boek ‘Land van Leegwater’ focust Kiel vooral op de periode die Leeghwater in De Rijp doorbracht. Maar ook maakt hij uitstapjes naar de binnen- en buitenlandse avonturen van Leeghwater, die in heel Europa als waterbouwkundige een veel gevraagd man was.
 
Bob Kiel uit Grootschermer is oud-journalist en is momenteel is hij voorzitter van de Stichting Raadhuis Grootschermer en de Stichting Land van Leeghwater, de organisatie die, in nauw overleg met Alkmaar Marketing en Bureau Toerisme Laag Holland, de regio tussen Alkmaar en Purmerend bij toeristen onder de aandacht brengt.
 
Het boek ‘Land van Leeghwater’ is uitgevoerd met verhelderend kaartmateriaal, ingekleurde historische afbeeldingen en prachtige foto’s. Het is nu via voorinschrijving tot 1 mei te bestellen. Stuur daarvoor een mailtje naar boekleeghwater@ziggo.nl of bel even met 06 2502 7983. Wie het boek voor 1 mei bestelt betaalt € 12,95. Na deze datum is het boek te verkrijgen bij Museum In ’t Houten Huis voor € 14,95.


Categorieën: nieuws
Tags: