zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Collectie Commandeur

woensdag 2 juni 2021De collectie Commandeur is een van de belangrijkste Archeologische collecties van het museum. 
Met een nieuwe schenking van Bruno Commandeur en bruikleen van Edward Commandeur wordt de collectie nog completer. Het leuke hieraan is dat je verbanden kunt aan leggen. Zou dit van een huishouden zijn geweest? Was het een servies of stonden ze in de kast als pronkstukken? Wat was het meest populaire onderwerp voor op een schotel? Ik heb nog geen eenduidige voorkeur gevonden. Een mooi onderzoeksproject.  


Onze collectiedatabase geeft aan dan de eerste bruiklenen als sinds 1989 in het museum aanwezig zijn. Grote kans dat hiervoor   ook al objecten van Arie Commandeur in het museum zijn getoond aangezien hij eind jaren ’60 is begonnen met opgravingen op zijn erf in Noordeinde. De collectie bestaat uit meer dan 600 objecten uit de laat 16de tot en met de 18de eeuw. Een zeer groot deel van deze collectie is in 2008 verworven door het museum en bestaat uit onder andere uit glazen en flessen, gebruiks- en sieraardewerk zoals majolica borden en kommen, steengoed en slibaardewerk, tegels en voorwerpen van tin en been ect. 

 

De grote omvang van de collectie is toe te wijzen aan het veel grotere inwoners aantal tussen 1600 en 1650 in het Noordeinde. Op oude kaarten zijn vele oude straten met huisjes te zien. Ook vermoed men een dat er op het erf van Commandeur een haventje dat later is gedempt met afval uit het dorp. Ook heeft de omvang en kwaliteit van de voorwerpen aan dat de bewoners welvarend moeten zijn geweest.*

 

De nieuwe bruiklenen van Edward Commandeur zijn tijdelijk te zien in de Commandeursvitrine in het museum. In de nieuwe aanwinsten vitrine zijn een aantal stukken van Bruno Commandeur te bekijken.

* Bron: Poldervondsten 


 Categorieën: nieuws
Tags: