zoek op deze site
English Deutsch Français

LENZE WAS HIER!

Oostzeehandel en Willem Jansz. Blaeu

van woensdag 21 juli 2021 tot woensdag 21 juli 2021

Op deze kaart zijn Holland, Zeeland en Vlaanderen te zien. 

In de nieuwe audiotour, die wordt ingesproken door Diederik van Vleuten (regisseur, schrijver, musicus) is er aandacht voor een totnutoe onderbelicht thema van het museum; de Oostzeehandel. Dit thema wordt gekoppeld aan een ander prachtig object uit de collectie: de atlas van een hele bekende 17e eeuwse atlassenmaker en uitgever; Willem Jansz. Blaeu. Van deze geboren Alkmaarder heeft het museum de uitgave Licht der Zeevaert in langdurige bruikleen van de Stichting (maatschappij tot bevordering van de nijverheid) Jan Boon. Onlangs is de atlas gerestaureerd en gedigitaliseerd en wordt in die vorm digitaal doorbladerbaar, dankzij geld van de Maritieme fondsen. In deze nieuwsbrief iets meer over de atlas van Blaeu.

De kaarten in de atlas Licht der Zeevaert kent prachtig ingekleurde kaarten van de meest tot de verbeelding sprekende atlassenmakers; Willem Jansz., beter bekend als Willem Blaeu, in 1571 geboren in Alkmaar.

Deze zoon van een Doopsgezinde haringhandelaar had belangstelling voor wiskunde en verwante wetenschappen als cartografie en astronomie. Hij was een kind van de Verlichting; het eigen onderzoek naar de waarheid verdrong het klakkeloos overnemen van wat de kerk aanbood.

Hij begon een eigen drukkerij en drukte bijvoorbeeld de kaart die in het museum op de deur van de filmzaal is aangebracht; namelijk die van de inpoldering van de Beemster van Pieter Cornelisz. Gort uit Alkmaar uitgegeven in 1607 door Willem Jansz.
 
Willem Jansz. bevond zich op de juiste plek in de juiste tijd met zijn cartografie en drukkerij. Veel kennis kwam tijdens uit Antwerpen waar wetenschappers vluchten voor de Spaanse naar het tolerante Leiden of Amsterdam. Zij droegen bij aan de grote economische, wetenschappelijke en culturele ontwikkeling van de Nederlanden. Onder hen waren beroemde uitgevers en kaartenmakers zoals Plantijn, Elzevier en Hondius. 

Holland werd een belangrijke vervaardiger en uitgever van boeken vooral van auteurs die in eigen land niet mochten publiceren. In 1598 opende Willem Jansz. een winkel tevens drukkerij in Amsterdam dicht bij de haven. Hij verkocht zeemansgidsen, kaarten, boeken, globes en navigatie instrumenten. Boeken en kaarten werden in zijn eigen drukkerij vervaardigd. Zijn gedrukte boeken en kaarten waren qua inhoud en typografie van hoge kwaliteit. Door zijn wetenschappelijke achtergrond werden fouten en onnauwkeurigheden voorkomen.
 
Willem Jansz. en zijn zoon Johan legden zich steeds meer toe te leggen op het vervaardigen en uitgeven van luxe atlassen. De Atlas Major is daar zonder twijfel het hoogtepunt van en is opgenomen in de Canon van Nederland.



Categorieën: nieuws
Tags: