zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Nieuwe aanwinst

woensdag 8 september 2021


Het museum krijgt met enige regelmaat objecten aangeboden. Een aanwinstencommissie buigt zich er dan over of het binnen ons verzamelgebied past. Soms is het meteen duidelijk en aanvaarden wij het object met enige gretigheid; neem nou de ellemaat uit de fourniturenwinkel uit De Rijp. Deze is geschonken door Co Leguit en komt uit de winkel van overgrootmoeder Maartje van Marken uit het begin van de vorige eeuw.
Om een beeld te krijgen van die tijd duiken we terug in de tijd (zie foto onder). De Rechtestraat in de twintiger jaren, is autoloos en wordt bereden door een jochie op een fiets. Het eerste pand links is de winkel van Jb. (Japie) Potgieser (Graft 1878 - De Rijp 1944). Potgieser was manufacturier - woninginrichter en verkocht beddengoed en vloerkleden. Daarnaast het pand van Maartje van Marken (geb. te de Rijp 31 mei 1851, overleden. 16-11-1925). De eigenaresse van de geschonken meetlat uit haar manufacturenwinkel. Naast manufacturen verkocht Maartje ook bedden en textiel. In haar etalage stond altijd een grote pop, bedoeld als paspop voor de verkoop van babykleertjes. De buren moeten elkaar toch beconcurreerd hebben.
 
Rechtestraat 45
Later zijn de panden samengevoegd tot het huidig adres Rechtestraat 45. Cees Schermerhorn had daar zijn woninginrchtingwinkel. Bijna 100 jaar later zien we dezelfde gevels als op de foto. In 2007 zijn ze weer in de oude staat teruggebracht. Waar het jongetje fietst, is de tuin verdwenen en zijn later de huidige panden Rechtestraat 47 (1941) en 49 (1961) gebouwd. Aan de overkant het pand waar jarenlang de winkel van Jan Helder gevestigd was. Het grote winkelraam in het pand van Helder is pas later gekomen.
Foto boven artikel: Co Leguit met zijn familie bij het museum na het overhandigen van de ellemaat met een historie.

Categorieën: nieuws
Tags: