zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

LENZE WAS HIER!

De Pracht van Streekdracht

woensdag 27 oktober 2021

Twee weken geleden opende burgemeester Anja Schouten van Alkmaar de tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust in de bomvolle Grote Kerk. Vele genodigden hadden zich overeenkomstig het thema uitgedost en de Schermer Dansers maakte het feestje compleet. Sindsdien mag het museum niet klagen over gebrek aan interesse in dit thema. Wat verrast de bezoeker? De pracht van de steekdracht! Van modern tot 18e en 19e eeuws.

De opzet vanuit het heden het verleden in te lopen begint verrassend met moderne ‘klederdracht’. Vrolijke kleuren
in de collectie van Ward Warmoeskerken, nauwgezet onderzoek naar patronen van visserstruien van Stella Ruhe, de reddingsvesten in streekdrachtmotieven van Ine Keitz tot de moderne variatie op de Marker dracht van Tess Zondervan.

Achter het levensgrote portret van de 21e eeuwse ‘Grafter Vrou’ ontvouwt zich een keur aan streekdrachten uit Noord-Holland.  Waterland met als boegbeeld Marken en Volendam en bruiklenen uit Landsmeer.  Westfriese dracht met aandacht voor de Beemster (Betje Wolff), prachtige kostuums uit het depot van het Zaans Museum en de rauwe werkelijkheid van de Egmonder vissers.

De tentoonstelling is opgezet met historica Leontine Kuyvenhoven-Groeneweg die haar weg in de wereld van streekdracht goed kent. Haar kennis en netwerk heeft de basis gelegd voor de prachtige bruiklenen van kostuums en accessoires. Schilderijen uit de collectie Lieveland, stichting Willem Janssen en uit eigen depot geven de muren een kunsthistorische aanzien.Categorieën: nieuws
Tags: