zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

Laatste kans om Majolica 1 te zien: zondag 26 maart

maandag 26 december 2016
In samenwerking met de heer Pieter Tichelaar (Makkum) organiseren wij het eerste deel van een tweeluik Majolica.

U ziet het eerste resultaat van zijn onderzoek  naar Noord-Nederlands majolica uit de Gouden Eeuw. Het onderzoek heeft een nieuw boek over majolica opgeleverd. Een tweede is in voorbereiding. 
 

 

De tentoonstelling
Het Schermereiland, met dorpen Schermerhorn, Grootschermer, Oost- en Westgraftdijk, De Rijp, Graft, en Noordeinde, is voor Nederland een belangrijk vondstgebied voor majolica. Museum In ’t Houten Huis bezit een aantal relatief goed bewaarde voorbeelden van Nederlandse majolica waaronder, fraai gedecoreerde, veelkleurige borden en papkommen. 

De boeken
Al geruime tijd is er contact met de expert op het gebied van majolica, de heer Pieter Tichelaar. Hij  schrijft twee nieuwe ‘standaardwerken over Majolica in Nederland’. Het eerste heeft de titel “Het Korfje” en is de basis voor deze Majolica-tentoonstelling: Majolica 1. 
Het boekje is te koop in de museumwinkel.
De tentoonstelling is tevens de aankondiging van het omvangrijke onderzoek dat de heer Tichelaar heeft verricht.
 
Het tweede boek heeft de werktitel “De Vondst” en verschijnt waarschijnlijk aan het eind van 2017. De uitgave van dit omvangrijke boek is aanleiding voor een grote tentoonstelling in ons museum: Majolica 2. De objecten in de tentoonstelling zullen beschikbaar gesteld worden door o.a. archeologische depots, musea en particuliere verzamelaars. In totaal zal het om 165 tot 200 schotels en borden gaan.
 
De makers
De heer Tichelaar is voor beide tentoonstellingen onze gastconservator. Hij werkt daarin samen met Esther 
Derkx (productontwerper/designer van o.a. hedendaags en hergebruikt aardewerk). Zij maakte het ontwerp en de vormgeving van de tentoonstellingen, die daarmee een hedendaagse uitstraling krijgen. Tevens wordt een relatie gelegd met de hedendaagse design. 
 
 
Majolica 1 is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de heer Pieter Tichelaar en het Victoriefonds Alkmaar 
Majolica 1 loopt tot en met 26 maart 2017. 
 
De grote tentoonstelling Majolica 2 gaat van start in het najaar 2017.Categorieën: agenda