zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

Nu te zien. Speelgoed: van Bikkels tot Playmobil

maandag 27 maart 2017
In de tentoonstelling laten we speelgoed zien uit de 17e eeuw tot nu. Het speelgoed is voor een groot deel afkomstig uit het depot van het Stedelijk Museum Alkmaar, deels uit onze eigen collectie en hebben we aangevuld met enkele stuks van particulieren.
Speelgoedfabrikanten zijn bereid gevonden om onze bezoekers te laten kennismaken met hun moderne speelgoed.

Bekijk het affiche
 

Door de eeuwen heen
Het speelgoed is thematisch gegroepeerd: Huishouden, Poppen, Constructie, Geluid, Ontwikkeling, Bordspellen en Buitenspelen. Met deze tentoonstelling krijgt jong en oud een indruk van de ontwikkeling van het speelgoed. Knikkers, tollen, poppen, bordspelen, blikken auto’s en Lego en Playmobil. Speelgoed van vroeger en nu, oftewel van bikkels tot Playmobil.

Wat is bikkelen?
Bekijk het filmpje op YouTube.

Educatie / basisscholen
Bij deze tentoonstelling hoort ook een educatief programma voor de basisscholen om in groepen spelenderwijs wijzer te worden. Maar ook de oudere bezoeker kan via een filmpje de regels van het bikkelspel leren. 

Filmpje
Leerlingen van De Balein zijn betrokken bij het maken van het programma. Onder leiding van een educatief medewerkster van het museum zijn ze de straat op gegaan om bewoners van het dorp te interviewen. 
Marisa van 10 jaar: "Een boemerang is stom, want het werkt helemaal niet!" 
Ad, 71 jaar, was in zijn jonge jaren bevangen door auto’s en vindt dat nog steeds leuk. Een van de schaalmodellen is het nieuwste racemonster van Max Verstappen, dus ook Ad kan weer zijn hart ophalen. Bekijk op ons YouTube-kanaal het verslag.

De tentoonstelling loopt van 16 april tot eind augustus 2017.

Extra open
Wij zijn Paasmaandag en Pinkstermaandag extra open.


Categorieën: agenda