zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

In de galerij: De Koeien van Weeshoff

maandag 30 juli 2018
In de galerij van het museum zijn koeien te zien van onder andere Hendrik Weeshoff (1830-1860), huisschilder van beroep. 
 
Onze collectie bevat veel werk van Hendrik Weeshoff. Het zijn vooral tekeningen. We hebben een selectie gemaakt van koeien en stieren uit de periode 1843 tot 1851. 
Het grootste deel van zijn werk, waaronder veel vee, maar ook bloemen en mensen, tekende hij al op 15 jarige leeftijd. Waarschijnlijk door zijn vroegtijdige dood is hij het stadium van schetsen nooit ontgroeid.
Het geslacht Weeshoff bracht naast Hendrik vele andere huisschilders voort. Zo ook twee van zijn broers Klaas en Dirk Weeshoff. Beide leverde zij in rustige periodes vaak in opdracht portretten of schilderen van boerderijen of een bekroond stuk vee. In de hal voor de expositieruimte en in de vaste collectie is ook werk te zien van Klaas Weeshoff, onder andere de ´Prijskoe in de Schermerhorn´
Daarnaast zijn in de voorhal nog enkele koeien te zien op tegels, een schoolplaat en oude foto’s. 
 
Ga ook naar Alkmaar
Met deze expositie sluit het museum aan bij de tentoonstelling ´De Koe, het grazen voorbij´ in Stedelijk Museum Alkmaar. Fotograaf Hans van der Meer onderzoekt in deze tentoonstelling de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf.  Waar men in het Stedelijk Museum Alkmaar kijkt naar de toekomst van de koe, blikt het museum met de koeien van Weeshoff terug in de tijd, waarbij het nog niet ging om de productieve eigenschappen maar de koe beoordeeld werd op zijn uiterlijke schoonheid. 

Korting
Beide tentoonstellingen zijn in combinatie met elkaar te bezoeken. Na vertoon van een entreeticket van Museum In ’t Houten Huis kan met een korting (€ 8,00 i.p.v. € 12,00) de tentoonstelling in Alkmaar bezocht worden. 

Te zien  van 3 augustus t/m 28 oktober.Categorieën: agenda
Tags: koe, vee, weeshoff