zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

Was Getekend - Tekeningen van Henk Tol

vrijdag 2 november 2018
Deze tentoonstelling toont pentekeningen en gouaches van de veelzijdige kunstenaar. De werken zijn door het museum en mevr. R. Tol-Beers uitgezocht uit de rijke privéverzameling en voor een deel afkomstig uit onze eigen collectie.

Henk Tol (1931 – 1987) had zijn werkkamer/atelier in Middenbeemster in de schaduw van het museum Betje Wolff. Hij werd geïnspireerd door het cultureel erfgoed. Rond zijn tekentafel stond een verzameling aan voorwerpen ‘model’.. 

Henk zijn ogen gingen tollend rond in het polderlandschap; Beemster, Schermer, Eilandspolder, met de molens, het water, de dijken en de bijhorende flora en fauna. Maar ook buiten de eigen regio tot Zaanstreek en West-Friesland. Veel contacten had Henk in de waterschapswereld, daardoor ook opdrachten om (historische)boekwerken te illustreren. De tentoonstelling toont de bezoeker een greep uit de vele illustraties. 
 
Hierbij is gezocht naar een combinatie van de originele prenten mét de boekwerken. Met name zijn de uitgaven: De Schermeer, Verscholen in Noord-Holland, Het Noordhollands Landschap en In de ban van de dijk  gebruikt voor een ‘tentoonstellingsroute’. 
Ook is er aandacht voor de walvisvaart, de ambachtslieden, de mensen uit het voorbije dagelijkse leven, die de kunstenaar zo meesterlijk aan het papier wist vast te leggen. 

Wij zijn elke zondagmiddag open. De tentoonstelling is te zien in de galerij van het museum en loopt van 11 november tot 27 januari 2019.

Bekijk een filmpje op ons YouYube-kanaal waarin Pieter Floore mw. Tol spreekt (uit de serie Pieter graaft).


Categorieën: agenda
Tags: