zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

Door vrouwen, voor vrouwen

van woensdag 3 april 2019 tot zondag 23 juni 2019
De tentoonstelling Door vrouwen, voor vrouwen, de Rijper jaren van Wolff & Deken loopt van 9 april t/m 23 juni 2019.
Van september 1777 tot mei 1782 heeft het bekende schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken in De Rijp gewoond. Mogelijk vanwege de stank van traankokerijen in het dorp waren de dames vaak ziek maar dat hinderde hun productiviteit niet. Hun bekendste literaire werk Sara Burgerhart werd geschreven in de Rechtestraat in De Rijp. Met een tentoonstelling van vroege uitgaven, originele handschriften en levendige prenten uit de boeken die zij in De Rijp schreven, besteedt Museum In ’t Houten Huis aandacht aan dit bijzondere schrijversduo.
 

Bijzonder omdat deze vrouwen in de 18e eeuw al schreven voor vrouwen in een land waar het nog maar 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen. En 50 jaar geleden het feminisme opkwam en een jaar geleden dat de #Me Too beweging opkwam. Wolff en Deken hadden in al deze tijden niet misstaan met hun credo ‘door vrouwen voor vrouwen’. 
Museum In ’t Houten Huis heeft in 2016 een collectie (35 werken in 63 delen) vroege drukken op een veiling kunnen aanschaffen van een verkoper uit Groot-Brittannië. De reden om deze boeken te verwerven is dat het merendeel van deze titels geschreven of gepubliceerd zijn tijdens hun verblijf in de Rijp. 
 
Wolff en Deken hebben in De Rijp ongelofelijk hard gewerkt. Verbazingwekkend is die productiviteit ondanks alle ziektes van Wolff en Deken, die werden toegerekend aan onhygiënische toestand rond de walvisindustrie, waaronder de stank van de traankokerijen. Wonen in De Rijp leek idyllischer dan het in werkelijkheid was. Woonden de dames met hun dienstmeid eerst in wat nu Rechtestraat 38 is, in het voorjaar van 1781 verhuisden ze naar het woninkje in de Rechtestraat, nu nr. 40. 
 
De tentoonstelling toont vroege drukken van Proeve over de opvoeding, Beemster-Winter-Buitenleven, Brieven over verscheidene onderwerpen maar ook prachtige prenten uit het boek Economische Liedjes. Originele handschriften en eerste drukken van Sara Burgerhart  van het Waterlands Archief worden getoond. Evenals een borstbeeld van Museum Betje Wolff, waar de schrijfster eerst woonde. Dit museum uit de Middenbeemster heeft ook een bijzonder stukje proza geleverd over een contact tussen Betje Wolff en de bekende historische figuur uit De Rijp in die tijd, Jan Boon jrCategorieën:
Tags: