zoek op deze site
English Deutsch Français

Categorie: nieuws

Streekdracht van kust tot kust

dinsdag 28 september 2021
Museum In ’t Houten Huis heeft een tentoonstelling over diverse Noord-Hollandse streekdrachten opgezet. Op geheel eigentijdse wijze worden streekdrachten en op streekdrachten geïnspireerde kledingstukken van vissers, agrariërs en kooplieden gepresenteerd. Vanuit het heden wordt er teruggeblikt op het verleden. Na de opening door burgemeester A.M.C.G. (Anja) Schouten van Alkmaar zijn de streekdrachten vanaf 12 oktober tot 24  april te bewonderen in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.
 

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Bezoek Open Monumentendag

woensdag 8 september 2021

Museum In ’t Houten Huis en raadhuis Graft zijn beiden op zondag 12 september gratis toegankelijk vanwege de Open Monumentendag Alkmaar. U kunt terecht tussen 11.00 en 17.00 uur. In ons museum kan voor de laatste week het werk van landschapschilder Jan Groenhart worden bewonderd. In raadhuis Graft de foto’s van amateurfotografen over de gevolgen van het coronavirus. Bij grote drukte moet u misschien even buiten wachten omdat de organisatie coronaproef te werk is gegaan.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Grafter Vrou staat model

woensdag 8 september 2021

De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Schermereiland. Het antwoord krijgt u op de tentoonstelling, die met inbreng van onze gastconservator, Leontine Kuijvenhoven, is vormgegeven. Die vraag borrelde op na de bewondering van een van de kleine portretten van Noord-Hollandse vrouwen die in 1556 door anonieme schilders zijn vastgelegd. Onder hen de Grafter Vrou. Zij wordt de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam en het fotomodel is haar kleindochter Lisanne, die poseert als een volleerde vrouw uit 1556.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Nieuwe aanwinst

woensdag 8 september 2021


Het museum krijgt met enige regelmaat objecten aangeboden. Een aanwinstencommissie buigt zich er dan over of het binnen ons verzamelgebied past. Soms is het meteen duidelijk en aanvaarden wij het object met enige gretigheid; neem nou de ellemaat uit de fourniturenwinkel uit De Rijp. Deze is geschonken door Co Leguit en komt uit de winkel van overgrootmoeder Maartje van Marken uit het begin van de vorige eeuw.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Meet & Greet met Jan Groenhart

dinsdag 10 augustus 2021
Jan Groenhart is succesvol landschapsschilder die exposeert in Museum In ’t Houten Huis. Behalve een begenadigd schilder is hij ook een enthousiaste prater. U kunt hem horen vertellen of vragen stellen over zijn werk. Ontmoet Groenhart tijdens de Meet & Greet op zondag 15 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Splinternieuwe ‘Groenharts’ in De Rijp

donderdag 22 juli 2021

Veel bezoekers genieten in Museum In ’t Houten Huis van het werk van de succesvolle landschapschilder Jan Groenhart. De tentoonstelling is uitgebreid met 9 splinternieuwe werken die voor het eerst te zien zijn. Groenhart haalt zijn inspiratie in dit geval van Terschelling. Tot en met 19 september toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling. Op zondag 15 augustus vindt er vanaf 13.00 uur een ‘meet & greet’ met de kunstenaar plaats in het museum.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Raadhuis Graft (gratis) open

woensdag 21 juli 2021


Het Grafter raadhuis is vanaf 17 juli weer open in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur. Nieuw is dat de toegang gratis is om de drempel te verlagen het raadhuis eens van binnen te bekijken. Behalve het prachtige pand zijn er ook foto’s te bewonderen. Het gaat om beelden rond de fotowedstrijd ‘Vang corona in beeld’, die eerder in Museum In ’t Houten Huis te zien waren. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Oostzeehandel en Willem Jansz. Blaeu

van woensdag 21 juli 2021 tot woensdag 21 juli 2021

Op deze kaart zijn Holland, Zeeland en Vlaanderen te zien. 

In de nieuwe audiotour, die wordt ingesproken door Diederik van Vleuten (regisseur, schrijver, musicus) is er aandacht voor een totnutoe onderbelicht thema van het museum; de Oostzeehandel. Dit thema wordt gekoppeld aan een ander prachtig object uit de collectie: de atlas van een hele bekende 17e eeuwse atlassenmaker en uitgever; Willem Jansz. Blaeu. Van deze geboren Alkmaarder heeft het museum de uitgave Licht der Zeevaert in langdurige bruikleen van de Stichting (maatschappij tot bevordering van de nijverheid) Jan Boon. Onlangs is de atlas gerestaureerd en gedigitaliseerd en wordt in die vorm digitaal doorbladerbaar, dankzij geld van de Maritieme fondsen. In deze nieuwsbrief iets meer over de atlas van Blaeu.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Interview Jan Groenhart

woensdag 2 juni 2021


In de tentoonstellingsruimte is een interview te bekijken en te beluisteren met schilder Jan Groenhart. Hieronder volgen enkele quotes uit dat interview. 

Jan over het exposeren in  Museum In ’t Houten Huis: “Ik voel me meteen huis hier”

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Prijswinnaars fotowedstrijd

woensdag 2 juni 2021


 
In de galerij hangen de foto’s van deelnemers aan de wedstrijd ‘Vang corona in beeld’, waarvan de prijswinnaars inmiddels bekend zijn. Het zijn Ingrid Ehlebracht uit Grootschermer, Hans Booij uit De Rijp en Fatma Ulukaya uit Tilburg (!).  Zij zijn alle drie op de eerste plaats geëindigd, verkozen door de jury bestaande uit Ad Hodde (fotograaf De Uitkomst), Karin van Velthuijsen (social media fotograaf) en museumfotograaf Gervien Pielage.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

12...5volgende