zoek op deze site
English Deutsch Français

Categorie: nieuws

Nieuwe aanwinst

woensdag 8 september 2021


Het museum krijgt met enige regelmaat objecten aangeboden. Een aanwinstencommissie buigt zich er dan over of het binnen ons verzamelgebied past. Soms is het meteen duidelijk en aanvaarden wij het object met enige gretigheid; neem nou de ellemaat uit de fourniturenwinkel uit De Rijp. Deze is geschonken door Co Leguit en komt uit de winkel van overgrootmoeder Maartje van Marken uit het begin van de vorige eeuw.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Meet & Greet met Jan Groenhart

dinsdag 10 augustus 2021
Jan Groenhart is succesvol landschapsschilder die exposeert in Museum In ’t Houten Huis. Behalve een begenadigd schilder is hij ook een enthousiaste prater. U kunt hem horen vertellen of vragen stellen over zijn werk. Ontmoet Groenhart tijdens de Meet & Greet op zondag 15 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Splinternieuwe ‘Groenharts’ in De Rijp

donderdag 22 juli 2021

Veel bezoekers genieten in Museum In ’t Houten Huis van het werk van de succesvolle landschapschilder Jan Groenhart. De tentoonstelling is uitgebreid met 9 splinternieuwe werken die voor het eerst te zien zijn. Groenhart haalt zijn inspiratie in dit geval van Terschelling. Tot en met 19 september toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling. Op zondag 15 augustus vindt er vanaf 13.00 uur een ‘meet & greet’ met de kunstenaar plaats in het museum.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Raadhuis Graft (gratis) open

woensdag 21 juli 2021


Het Grafter raadhuis is vanaf 17 juli weer open in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur. Nieuw is dat de toegang gratis is om de drempel te verlagen het raadhuis eens van binnen te bekijken. Behalve het prachtige pand zijn er ook foto’s te bewonderen. Het gaat om beelden rond de fotowedstrijd ‘Vang corona in beeld’, die eerder in Museum In ’t Houten Huis te zien waren. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Oostzeehandel en Willem Jansz. Blaeu

van woensdag 21 juli 2021 tot woensdag 21 juli 2021

Op deze kaart zijn Holland, Zeeland en Vlaanderen te zien. 

In de nieuwe audiotour, die wordt ingesproken door Diederik van Vleuten (regisseur, schrijver, musicus) is er aandacht voor een totnutoe onderbelicht thema van het museum; de Oostzeehandel. Dit thema wordt gekoppeld aan een ander prachtig object uit de collectie: de atlas van een hele bekende 17e eeuwse atlassenmaker en uitgever; Willem Jansz. Blaeu. Van deze geboren Alkmaarder heeft het museum de uitgave Licht der Zeevaert in langdurige bruikleen van de Stichting (maatschappij tot bevordering van de nijverheid) Jan Boon. Onlangs is de atlas gerestaureerd en gedigitaliseerd en wordt in die vorm digitaal doorbladerbaar, dankzij geld van de Maritieme fondsen. In deze nieuwsbrief iets meer over de atlas van Blaeu.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Interview Jan Groenhart

woensdag 2 juni 2021


In de tentoonstellingsruimte is een interview te bekijken en te beluisteren met schilder Jan Groenhart. Hieronder volgen enkele quotes uit dat interview. 

Jan over het exposeren in  Museum In ’t Houten Huis: “Ik voel me meteen huis hier”

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Prijswinnaars fotowedstrijd

woensdag 2 juni 2021


 
In de galerij hangen de foto’s van deelnemers aan de wedstrijd ‘Vang corona in beeld’, waarvan de prijswinnaars inmiddels bekend zijn. Het zijn Ingrid Ehlebracht uit Grootschermer, Hans Booij uit De Rijp en Fatma Ulukaya uit Tilburg (!).  Zij zijn alle drie op de eerste plaats geëindigd, verkozen door de jury bestaande uit Ad Hodde (fotograaf De Uitkomst), Karin van Velthuijsen (social media fotograaf) en museumfotograaf Gervien Pielage.

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Collectie Commandeur

woensdag 2 juni 2021De collectie Commandeur is een van de belangrijkste Archeologische collecties van het museum. 
Met een nieuwe schenking van Bruno Commandeur en bruikleen van Edward Commandeur wordt de collectie nog completer. Het leuke hieraan is dat je verbanden kunt aan leggen. Zou dit van een huishouden zijn geweest? Was het een servies of stonden ze in de kast als pronkstukken? Wat was het meest populaire onderwerp voor op een schotel? Ik heb nog geen eenduidige voorkeur gevonden. Een mooi onderzoeksproject.  

meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Fotowedstrijd vang corona in beeld

maandag 31 mei 2021
In de galerij hangen de foto’s van deelnemers aan de wedstrijd ‘Vang corona in beeld’, waarvan de prijswinnaars inmiddels bekend zijn. Museum In ’t Houten Huis vertelt natuurlijk over de historie van het Schermereiland maar wil er ook middenin staan als er geschiedenis wordt geschreven. Met de coronapandemie zitten we middenin een periode die we later als ‘historisch’ zullen betitelen. Daarom nodigde het museum in De Rijp amateurfotografen uit mee te doen aan de fotowedstrijd. Met ruim 80 inzendingen is daar ruimhartig gehoor aan gegeven. Een kleine jury van plaatselijke vakbekwame mensen beoordeelden de inzending. Daaruit volgde een selectie van werk dat nu is tentoongesteld. Ook zijn er drie prijswinnaars uit naar voren gekomen. De overige inzendingen zijn ook te zien maar dan op een beeldscherm als diavoorstelling.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

Landschappen Jan Groenhart

donderdag 22 april 2021

Museum In ’t Houten Huis is er helemaal klaar voor. Voor de heropening na een lange coronasluiting, die vermoedelijk en hopelijk ligt op 26 mei, onder de inmiddels bekende voorbehouden rondom het grillige virus en dito besluitvorming. Succesvol landschapsschilder Jan Groenhart toont ruim 40 grote en kleine werken in de tentoonstellingszaal . De verkooptentoonstelling oogt zeer kleurig in de fris geschilderde zaal.
meer...
Categorieën: nieuws
Tags:

vorige123...6volgende