zoek op deze site
English Deutsch Français

Categorie: nieuws

Lezing over visserstruien in De Groene Zwaan 24 april 14.30 uur

dinsdag 5 april 2022
In het kader van de tentoonstelling ‘Streekdracht, van Kust tot Kust’, organiseert Museum In ’t Houten Huis een lezing waarin het boeiende verhaal van visserstruien centraal staat. Stella Ruhe, auteur van vier succesvolle boeken over visserstruien, vertelt op zondag 24 april, aanvang 14.30 uur, over het nauwelijks bekende leven van vissers en hun vrouwen in de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw. Voor de gelegenheid is uitgeweken naar De Groene Zwaan, Rechtestraat 12, De Rijp.
Visserstruien zijn globaal tussen 1860-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Voordat Ruhe haar onderzoek startte, bleek dat slechts weinigen nog van het bestaan wisten.
Foto: vissers Akersloot rond 1930.
Categorieën: nieuws

Tosca Sombroek nieuwe beheerder/conservator Museum In ’t Houten Huis

vrijdag 4 maart 2022
Tosca Sombroek wordt per 1 mei de nieuwe beheerder/conservator van Museum In ’t Houten Huis. Samen met Susan Bos zal zij alle activiteiten van ons museum gaan uitvoeren en coördineren.
 


Categorieën: nieuws
Tags:

Mooie cijfers ondanks Covid-19

dinsdag 4 januari 2022
Gemeten naar de effecten van de coronapandemie heeft Museum In ’t Houten Huis met bijna 3800 bezoekers het niet slecht gedaan in 2021. Juist omdat het museum tot begin juni in lockdown zat en inmiddels ook weer de deuren heeft moeten sluiten. Schilder Jan Groenhart en de huidige tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust hebben bijgedragen aan deze opleving van 45% bezoekers ten opzichte van 2020. Ten opzichte van een normaler jaar is er wel een terugloop van 32%. “De noodzakelijke sluiting van een half jaar in 2021 heeft er behoorlijk ingehakt”, meldt scheidend conservator Erik Luik. Hij verlaat De Rijp om voor Museum Kranenburgh in Bergen het historisch museum Het Sterkenhuis aan te sturen.
 
Natuurlijk was 2020 ook het jaar van de corona maar in tijdsduur was het museum toen minder lang gesloten vanwege de pandemie. Luik: “Toch merken we direct effecten op momenten als Rutte en De Jonge in een persconferentie oproepen tot voorzichtigheid. Na de persconferentie van 25 november, toen de musea nog open mochten blijven maar er wel de QR code gescand moest worden en de anderhalve meter weer nieuw leven werd ingeblazen, kelderde de bezoekcijfers direct”. Per 19 december moesten de deuren weer op slot. Museum In ’t Houten Huis blijft vooralsnog tot 14 januari 2022 gesloten.

Categorieën: nieuws
Tags:

Museumglas voor topstuk

woensdag 22 december 2021

Het behoort tot een van de topstukken van het museum: het olieverfschilderij van 'De grote brand in De Rijp van 1654'. Het geeft op een prachtige wijze de afbeelding weer van De Rijp bij nacht met brandende kerk en huizen. Dit schilderij, in 1662 geschilderd door Egbert van der Poel, wordt beter zichtbaar en beschermd door professioneel museumglas.
Categorieën: nieuws
Tags:

De Pracht van Streekdracht

woensdag 27 oktober 2021

Twee weken geleden opende burgemeester Anja Schouten van Alkmaar de tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust in de bomvolle Grote Kerk. Vele genodigden hadden zich overeenkomstig het thema uitgedost en de Schermer Dansers maakte het feestje compleet. Sindsdien mag het museum niet klagen over gebrek aan interesse in dit thema. Wat verrast de bezoeker? De pracht van de steekdracht! Van modern tot 18e en 19e eeuws.
Categorieën: nieuws
Tags:

Wapenbord van het Waterschap de Schermer

woensdag 27 oktober 2021

Sinds De Rijp onder de gemeente Alkmaar valt, 2015, kreeg het museum ook een erfgoeduitbreiding met de polders Starnmeer en de oude droogmakerij de Schermer. De subtitel van Museum In ’t Houten Huis – museum voor Schermereiland – is sinds die tijd te beperkt. Daarom zijn  we blij met een bruikleen van een wapenbord van Waterschap De Schermeer uit 1833, die nu in het museum prijkt. Een onbekende kunstenaar schilderde het tafereel op hout. De bruikleeninstantie is dan ook de opvolger van het opgeheven waterschap De Schermeer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.
Categorieën: nieuws
Tags:

Gouden Eeuw en school

woensdag 27 oktober 2021

Het thema Gouden Eeuw is een onderwerp dat op de basisschool wordt besproken. Ons museum heeft een prachtig educatief programma voor schoolgroepen. Zo kwam groep 6 van De Balein uit De Rijp een dagdeel op bezoek. Zij kregen een rondleiding langs de Gouden Eeuw van hun eigen dorp. ‘Juf’ Els en ‘meester’ Gervien, vrijwilligers, lieten het museum, het raadhuis, de sluis en de kerk zien. Over de grote brand, de walvissen, burgemeesterskamer en grafzerken. “Het was super, ik heb veel geleerd’ reageerde een leerling in zijn verslag.
Categorieën: nieuws
Tags:

Streekdracht van kust tot kust

dinsdag 28 september 2021
Museum In ’t Houten Huis heeft een tentoonstelling over diverse Noord-Hollandse streekdrachten opgezet. Op geheel eigentijdse wijze worden streekdrachten en op streekdrachten geïnspireerde kledingstukken van vissers, agrariërs en kooplieden gepresenteerd. Vanuit het heden wordt er teruggeblikt op het verleden. Na de opening door burgemeester A.M.C.G. (Anja) Schouten van Alkmaar zijn de streekdrachten vanaf 12 oktober tot 24  april te bewonderen in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.
 

Categorieën: nieuws
Tags:

Bezoek Open Monumentendag

woensdag 8 september 2021

Museum In ’t Houten Huis en raadhuis Graft zijn beiden op zondag 12 september gratis toegankelijk vanwege de Open Monumentendag Alkmaar. U kunt terecht tussen 11.00 en 17.00 uur. In ons museum kan voor de laatste week het werk van landschapschilder Jan Groenhart worden bewonderd. In raadhuis Graft de foto’s van amateurfotografen over de gevolgen van het coronavirus. Bij grote drukte moet u misschien even buiten wachten omdat de organisatie coronaproef te werk is gegaan.
Categorieën: nieuws
Tags:

Grafter Vrou staat model

woensdag 8 september 2021

De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Schermereiland. Het antwoord krijgt u op de tentoonstelling, die met inbreng van onze gastconservator, Leontine Kuijvenhoven, is vormgegeven. Die vraag borrelde op na de bewondering van een van de kleine portretten van Noord-Hollandse vrouwen die in 1556 door anonieme schilders zijn vastgelegd. Onder hen de Grafter Vrou. Zij wordt de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam en het fotomodel is haar kleindochter Lisanne, die poseert als een volleerde vrouw uit 1556.
Categorieën: nieuws
Tags:

12...6volgende