zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Categorie: nieuws

Landschappen Jan Groenhart

donderdag 22 april 2021

Museum In ’t Houten Huis is er helemaal klaar voor. Voor de heropening na een lange coronasluiting, die vermoedelijk en hopelijk ligt op 26 mei, onder de inmiddels bekende voorbehouden rondom het grillige virus en dito besluitvorming. Succesvol landschapsschilder Jan Groenhart toont ruim 40 grote en kleine werken in de tentoonstellingszaal . De verkooptentoonstelling oogt zeer kleurig in de fris geschilderde zaal.
Categorieën: nieuws
Tags:

Land van Leeghwater

donderdag 22 april 2021

In ‘Land van Leeghwater’ beschrijft auteur Bob Kiel de ontwikkeling van het Schermereiland, dat door de bewoners met eigen handen werd ontgonnen. Ook schetst hij een beeld van dorpjes als Graft, De Rijp en het Noorden en Zuiden van Schermer, die zich in de Gouden Eeuw ontwikkelden tot bedrijvige plattelandsdorpjes.
Categorieën: nieuws
Tags:

Rijke Rijper aanwinsten

donderdag 22 april 2021

De tentoonstelling 'Rijke Rijpers' heeft, naast een mooi beeld van drie elkaar opvolgende families van kooplieden in De Rijp, heel wat schenkingen opgeleverd. Deze schenkingen zijn allemaal gerelateerd aan de families Glazekas, de Wit en Nat. Zij waren handelaars in graan, hennep, hout en haring. 
De schenkingen variëren van schilderij tot boek en van boek tot aardewerk. Hieronder tweetal museumstukken uitgelicht en een overzicht van alle geschonken voorwerpen.
Categorieën: nieuws
Tags:

Vitrines Pronken

woensdag 17 maart 2021

Vier spiksplinternieuwe vitrine staan te pronken in Museum In ’t Houten Huis. Natuurlijk gaat het in een museum om de inhoud van een vitrine maar in dit speciale geval gaat het juist om het meubel zelf. Het is gemaakt door de firma Velthout uit Graft of persoonlijker: door Guus en Laura. Twee jonge meubelmakers die dit ambacht goed in de vingers hebben.
Categorieën: nieuws
Tags:

Kibbelvissen tijdens de walvisjacht

woensdag 17 maart 2021

Omdat schepen tijdens de walvisjacht in het vangstgebied vaak bij elkaar lagen, konden moeilijkheden vaak niet uitblijven. Het kwam nogal eens voor dat niet duidelijk was welke harpoen het eerst de walvis had getroffen. Beide commandeurs maakten dan aanspraak op de walvis. Dit verschijnsel werd wel kibbelvisserij genoemd.
Categorieën: nieuws
Tags:

Jong en vrijwillig

woensdag 17 maart 2021
In een tijd dat veel vrijwilligers in het coronajaar verplicht thuisblijven – omdat  het museum dicht is – was er toch een bijzondere  vrijwilliger actief. Bijzonder omdat deze Nienke Nooij (21 jaar) in actie kwam voor het museum omdat haar stage stokte vanwege datzelfde virus. Ze zocht naar alternatieven en vond dat hier. Haar oma Els en opa Paul Nooij zijn al jaren betrokken als vrijwilligers van het museum en brachten Nienke in contact. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Fotowedstrijd verlengd

woensdag 3 februari 2021


We hebben al prachtige inzendingen binnen van deelnemers die meedoen aan onze fotowedstrijd. Om corona in beeld te vangen, nodigen wij amateurfotografen uit mee te doen aan de fotowedstrijd van Museum In ’t Houten Huis. Het museum exposeert een selectie in de galerij van het museum, die na de lockdownperiode te zien is. De deadline van inzending is verlengd tot zondag 7 februari 2021. 
De digitale inzending kan gemaild worden naar museum@houtenhuis.nl

Categorieën: nieuws
Tags:

Schipper uit Schermerhorn ontsnapt

woensdag 3 februari 2021

Er lagen op die bewuste dag zo’n 170 koopvaarders op de rede van het Vliegat nabij Terschelling. De meeste lagen daar te wachten op gunstige wind om uit te varen.
Admiraal Holmes uit Engeland gaf op 8 augustus 1666 zijn oorlogsvloot bevel om de Hollandse vloot aan te vallen en alles te vernietigen en te verbranden, wat maar vernietigd of verbrand kon worden. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Telraam uit Schermerhorn

woensdag 3 februari 2021

Afgelopen jaar heeft Museum In ’t Houten Huis ruim 100 objecten aan zijn collectie mogen toevoegen. Die objecten komen wij op het spoor of worden ons spontaan aangeboden. Een commissie beoordeelt de inzendingen op  waarde voor de collectie van het museum. Een belangrijk criterium is of het past binnen het verzamelgebied van onze regio Eilandspolder, Starnmeer en de Schermer. Dit stuk gaat over het meest recente aanbod: het telraam van Diek Zegers die haar hele jeugd woonde in haar ouderlijk huis, een boerderij in de Oosternotweg (voorheen Hondenweg genoemd) in de Schermer.
Categorieën: nieuws
Tags:

Vang corona in beeld

maandag 25 januari 2021

Met de huidige coronapandemie zitten we middenin een periode die we later als ‘historisch’ zullen betitelen. Museum In ’t Houten Huis vertelt natuurlijk over de historie van het Schermereiland maar wil er ook middenin staan als er geschiedenis wordt geschreven. Daarvoor vragen  wij uw hulp door mee te doen aan de fotowedstrijd ‘vang corona in beeld’
Categorieën: nieuws
Tags:

12...5volgende