zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Categorie: nieuws

Slootkant Jozefschool vondstenrijk

dinsdag 19 januari 2021

De opgravingen bij de Jozefschool in het centrum van De Rijp, hebben opvallende zaken aan het licht gebracht, volgens Peter Eggers. Hij was gevraagd door de gemeentelijke archeologische dienst om aanvullend onderzoek te doen met een metaaldetector en stelde voor om ook de slootkanten te mogen bekijken. Als Rijper weet Eggers dat juist op die plek veel materiaal te vinden is omdat slootkanten vroeger werden verstevigd met wegwerpmateriaal en men bij de vaat ook wel eens iets uit handen liet vallen. 
Categorieën: nieuws
Tags:

De missie van Peter

van dinsdag 19 januari 2021 tot dinsdag 19 januari 2021

Wie nu langs het terrein van de voormalige Sint Jozefschool loopt ziet daar bergen afgegraven grond. De school is gesloopt. Het terrein is ingemeten en archeologisch in kaart gebracht, klaar om met het heiwerk voor het nieuwe project te beginnen zou je zeggen. Nee, de afgelopen weken zien we andere bedrijvigheid. Herkenbaar is onze dorpeling Peter Eggers. Hij loopt met een koptelefoon te ‘stofzuigeren’. Geen 538 tijdens het werk, maar het gepiep klinkt hem als muziek in de oren. De metaaldetector geeft aan van ‘hier moet je graven Peter’.
Categorieën: nieuws
Tags:

Een memorabel jaar

van woensdag 16 december 2020 tot woensdag 16 december 2020


We doen de deuren even dicht.
Blijf gezond met elkaar.
We ontvangen u graag weer op 20 januari 2021.

Die tekst prijkt op de voordeur van Museum In ’t Houten Huis. Voor de derde keer in 2020 gaan de deuren op slot om het coronavirus te beteugelen. Ruim een kwart jaar dicht en restricties voor activiteiten en openstelling; het was me het jaartje wel. Vrijwilligers stonden in de stand-by modus maar een flink aantal kwam niet uit de startblokken, ook omdat raadhuis Graft dicht bleef en de Maria-Lijntje aan wal bleef.  De jaarlijkse dag voor vrijwilligers gaat naar volgend jaar, net als vele andere plannen. Een kerstpakket met streekgerechten, verzorgd door Jaap Klaver, is bij de vrijwilligers bezorgd als dank voor hun steun in dit memorabele jaar. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Audiotour op komst

van woensdag 16 december 2020 tot woensdag 16 december 2020


Voor de bezoeker van de vaste presentatie heeft het museum 16 hoogtepunten uitgelicht  en beschreven. Deze highlight tour kunnen wij nu als audiotour aanbieden. Een professionele ‘stem’ gaat het verhaal inspreken bij een studio. Hiervoor is nu geld.

Het museum schreef: “Het beleven van een bezoek aan het museum, zeker in deze coronatijd, ligt onder vuur doordat de bezoeker huiverig is voor een rondleiding, het museum huiverig voor een grotere groep rondgeleide personen en vrijwillige rondleiders huiverig voor contacten met de bezoeker. Dat heeft invloed op de beleving omdat het museum tot op heden vooral tekstueel informatie overdraagt. Die beleving wordt verbeterd – ook in de wereld na de pandemie – met een audiotour.”
Categorieën: nieuws
Tags:

Uniek mobiel erfgoed

maandag 7 december 2020
 Unieke mobiele erfgoedstukken behouden – al is het door derden – behoort eveneens tot de taken van het museum. Het gaat hierbij om het behoud door restauratie en presentatie van een oude boerenwagen en een  sjees uit 1830 in Schermer.
 
Overleg tussen Stichting Schermer Dansers (eigenaar)  en de  Schermer Molens Stichting (locatie voor tentoonstellen) heeft geleid tot het plan om dit fraaie en belangrijke mobiele erfgoed te behouden en continue voor het publiek zichtbaar te maken. Beoogde plaats is  de molenschuur bij de Museummolen in Schermerhorn. Deze molenschuur zal dan door de Schermer Molens Stichting worden aangepast en verbouwd. Bij de advisering van de ruim 170 jaar oude boerenwagen en sjees  zijn vrijwilligers en de collectiebeheerder van dit museum betrokken.
Categorieën: nieuws
Tags:

Bijzondere vondst in kajak

maandag 7 december 2020
Wie het verhaal over de walvisvaart wel eens gevolgd heeft in Museum In ’t Houten Huis wordt gewezen op de eeuwenoude kajak die het museum al sinds 1937 siert. Een topstuk van nationale allure. Momenteel wordt de kajak, afkomstig van Groenlandse Inuit en mogelijk cadeau gedaan via een commandeur aan de Rijper reder Jan Boon, onderzocht. Dat heeft al een zeer bijzondere vondst opgeleverd: diep binnenin de kajak bevindt zich een vogelkopje en een buideltje, mogelijk als amulet aangebracht door de bouwers in de 17e eeuw. Of was het toch de 16e eeuw? Dankzij camerawerk is het vogelkopje en het buideltje ontdekt. De vogelkop wordt nu gedetermineerd door een vogelkenner. Uit onderzoek hopen we ook de juiste datering vast te stellen; het kon wel eens ouder zijn dan tot nu toe is gedacht.


Categorieën: nieuws
Tags:

Heldin Wilma

maandag 7 december 2020

Een terechte prijs voor een van de 70 vrijwilligers van Museum In ’t Houten Huis. Wilma den Engelse is onderscheiden als ‘Held van Alkmaar’ in de sector cultuur. Door een commissie van de vrijwilligerscentrale Alkmaar is Wilma geselecteerd vanwege haar impact en inzet die zij op de samenleving heeft. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Museum weer dicht

woensdag 4 november 2020
Het museum is van 5 november tot 19 november gesloten vanwege coronamaatregelen. Daarna hopen we u weer te mogen begroeten!
Categorieën: nieuws
Tags:

Museum 'gewoon' open

woensdag 28 oktober 2020

Over deregels rond corona is soms wat discussie of onduidelijkheid. Duidelijk is wel
dat het museum‘gewoon’ open is. Althans, totnader order. Wel volgen wij uiteraard de richtlijnen en  protocollen zoals de hygiënemaatregelen, voldoende afstand tot elkaar en verplichte reservering. Maar dat mag een bezoek niet in de weg staan; van dinsdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur staat de deur wijd open. En: we kunnen uw bezoek best gebruiken en bovendien is er verrassend veel te zien. Zeker in een tijd van weinig vertier en vermaak, biedt Museum In ’t Houten Huis afleiding en verdieping.
Categorieën: nieuws
Tags:

Ruslandvaart vanuit de Rijp

van maandag 26 oktober 2020 tot maandag 26 oktober 2020

 
In voorbereiding op een nieuwe, interactieve maritieme presentatie van het museum, deze keer de Ruslandvaart. Rijper schippers hebben in de tweede helft 17e en begin 18e eeuw meegedaan aan de Archangelvaart naar het uiterste noorden van Rusland. Archangel was allesbehalve de gedroomde exporthaven van het Russische rijk. Het lag aan de Witte Zee. Het vereiste een lange zeereis om de Noordkaap heen.
Categorieën: nieuws
Tags:

12...4volgende