zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Categorie: nieuws

Schenking werk Spaarman te zien

van maandag 26 oktober 2020 tot maandag 26 oktober 2020


Het is de tijdelijke tentoonstelling ‘de kracht van de collectie’ in Museum In ’t Houten Huis in de Rijp,  die de kleindochter van schilder Arie Spaarman op facebook tegenkwam. Haar moeder Janny Spaarman, jongste dochter van Arie Spaarman, had na overlijden nog een flink aantal werken voor het museum bestemd. “Onlangs belde de kleindochter Corina Stins ons op met de mededeling dat ze nog werk van Arie Spaarman, haar opa, namens haar moeder wilde overdragen. Ik ben direct in de auto gesprongen om dit prachtige aanbod in ontvangst te nemen”, merkt de conservator van het museum, Erik Luik, verheugd op.
Categorieën: nieuws
Tags:

Aanwinst collectie Jean Eybergen

woensdag 23 september 2020


De prachtige schenking van Jean Eybergen die het museum afgelopen juli ontving is te bewonderen in de aardewerkvitrine van het museum, dat bekend staat als de Commandeur vitrine.
De majolica schotels, borden en papkom werden door hem gerestaureerd en uitvoerig beschreven. Het vinden van de makers van majolica objecten is in het algemeen erg moeilijk. De vervaardiger van de papkom heeft Jean echter kunnen bepalen aan de hand van de afbeelding van een chinees op een witte ondergrond. Dit is de Haarlemse "geleybakker" Willem Jansz Verstraeten (ca. 1620-1640), van wie meerdere kommen met afbeeldingen van een chinees bekend zijn.
Categorieën: nieuws
Tags:

Maritieme collectie

woensdag 23 september 2020

Museum In ’t Houten Huis heeft een omvangrijke maritieme collectie waaronder prachtexemplaren (pas)kaarten en atlassen. En niet van de geringste: Joannes van Keulen en W. en  J. Blaeu. Bijzondere stukken die als nadeel hebben dat ze door liefhebbers niet doorgebladerd kunnen worden. Dankzij een zeer fatsoenlijke bijdrage van Samenwerkende Maritieme Fondsen heeft het museum met succes geld binnengehaald om daar verandering in te brengen. De  plannen worden nu uitgewerkt  en het idee is de kaarten en atlassen doorbladerbaar te maken via een computer.
Categorieën: nieuws
Tags:

Nooit meer boeken

woensdag 23 september 2020

Een drukte van belang was het op Open Monumentendag afgelopen 13 september.  Het mooie weer trok veel monumentaal bekijks. Veel volk dwaalde ook over het terras waar de boekenmarkt stond opgesteld. De boekenmarkt bleek na afloop van de zondag de meest succesvolle in de 15 jaar dat het museum dit organiseerde. Maar de laatste boekenmarkt bleef ook de laatste, zeker nadat een opkoper een paar dagen later de restpartij, een slordige 2000 titels in zijn bus meenam. Opeens was het werk van Leo den Engelse, jarenlang de drijvende kracht, in een week verleden tijd. 
Categorieën: nieuws
Tags:

VSB Fonds Beemster steunt Educatie

van woensdag 2 september 2020 tot woensdag 2 september 2020


Met een royaal bedrag ondersteunt VSB Fonds Beemster de educatiedoeleinden van Museum In ’t Houten Huis. Het museum heeft educatie als speerpunt om de jonge generatie vertrouwt te maken met de geschiedenis van hun omgeving. Om dat op een aantrekkelijke, eigentijdse en vernieuwende manier te doen is geld nodig. VSB Fonds Beemster heeft het hele project, dat bestaat uit meerdere onderdelen, volledig en exclusief financieel ondersteund.

Categorieën: nieuws
Tags:

Rijke Rijpers

donderdag 13 augustus 2020
Museum In ’t Houten Huis blijft in De Rijp met de nieuwe tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’.
De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk. Wat in de geschiedenis is weggezakt is dat De Rijp in de zeventiende eeuw samen met de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa was. Daar is met deze tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021, weer aandacht voor.
 

Categorieën: nieuws
Tags:

De kracht van de vaste collectie

woensdag 8 juli 2020
‘De kracht van de vaste collectie’ is voor Museum In ’t Houten Huis het uitgangspunt om aandacht te besteden aan toegepaste kunst. “We gaan terug naar eind 19e, begin 20e eeuw, waar de huisschilder ook de kunstschilder was, waar vader en zoon Spaarman een welkome aanvulling vonden op hun inkomen als huisschilder”, vertelt Erik Luik, consevator van het museum. Het museum is in het trotse bezit van enkele van die interieurobjecten; slee, kast, klompen, kamerschermen, tafels. Deze worden, samen met enkele schilderijen voor het eerst bijelkaar gebracht in de prachtige Rederskamer. “We laten zien hoe men een eeuw geleden ook op een creatieve wijze aan inkomstenaanvulling deed, net als in deze coronatijd wel gebeurt.”

Categorieën: nieuws
Tags:

Museum beperkt open

maandag 29 juni 2020

Het museum is sinds 1 juni weer open. Bezoekers weten ons weer te vinden. Het reserveren is een eenvoudige druk op de knop geworden. De Covid 19 maatregelen worden versoepeld. Allemaal goed nieuws. 
Museum In ’t Houten Huis draait op medewerking van vele vrijwilligers en op zich hebben we daar geen klagen over. Natuurlijk; het kan altijd meer. De paradox op dit moment is dat we wel weer meer bezoekers ontvangen maar dat er te weinig gastdames en – heren inzetbaar zijn. Veel van hen zijn door de coranacrisis – zeer zeker terecht – nog huiverig zijn om achter de balie plaats te nemen. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Heden open!

maandag 1 juni 2020

Op deze Tweede Pinksterdag vieren we dit jaar ook dat we weer open zijn. Na tweeënhalve maand sluiting vanwege de corona-uitbraak is dat meer dan welkom. Om ons museum te bezoeken is het nodig te reserveren via reserveren@houtenhuis.nl (zie verder www.houtenhuis.nl). Het museum is open van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur, waarbij u kunt reserveren voor elk half. De voorzieningen die u tegenkomt als u binnen bent, zijn er op gericht het zo veilig en hygiënisch mogelijk te laten zijn voor de bezoeker en de medewerker.

Categorieën: nieuws
Tags:

Welkom terug!

zondag 24 mei 2020
Gelukkig openen wij de deuren van Museum In ’t Houten Huis vanaf 1 juni (Tweede Pinkersterdag zijn we ook open!) van donderdag tot en met zondag. De openstelling is ingericht op de anderhalve meter samenleving. Wel is het nodig te reserveren via reserveren@houtenhuis.nl Middels diverse tijdslots kunt u een keuze maken op welke datum, rond welk tijdstip u ons wilt bezoeken. Na een aanvraag krijgt u van ons zo spoedig mogelijk een bevestiging. Komt u op de bonnefooi, dan bestaat de mogelijkheid dat het bezoek – op dat moment – niet mogelijk is.
Categorieën: nieuws
Tags:

vorige1234volgende