zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Categorie: nieuws

Collectie Commandeur

woensdag 2 juni 2021De collectie Commandeur is een van de belangrijkste Archeologische collecties van het museum. 
Met een nieuwe schenking van Bruno Commandeur en bruikleen van Edward Commandeur wordt de collectie nog completer. Het leuke hieraan is dat je verbanden kunt aan leggen. Zou dit van een huishouden zijn geweest? Was het een servies of stonden ze in de kast als pronkstukken? Wat was het meest populaire onderwerp voor op een schotel? Ik heb nog geen eenduidige voorkeur gevonden. Een mooi onderzoeksproject.  

Categorieën: nieuws
Tags:

Fotowedstrijd vang corona in beeld

maandag 31 mei 2021
In de galerij hangen de foto’s van deelnemers aan de wedstrijd ‘Vang corona in beeld’, waarvan de prijswinnaars inmiddels bekend zijn. Museum In ’t Houten Huis vertelt natuurlijk over de historie van het Schermereiland maar wil er ook middenin staan als er geschiedenis wordt geschreven. Met de coronapandemie zitten we middenin een periode die we later als ‘historisch’ zullen betitelen. Daarom nodigde het museum in De Rijp amateurfotografen uit mee te doen aan de fotowedstrijd. Met ruim 80 inzendingen is daar ruimhartig gehoor aan gegeven. Een kleine jury van plaatselijke vakbekwame mensen beoordeelden de inzending. Daaruit volgde een selectie van werk dat nu is tentoongesteld. Ook zijn er drie prijswinnaars uit naar voren gekomen. De overige inzendingen zijn ook te zien maar dan op een beeldscherm als diavoorstelling.
Categorieën: nieuws
Tags:

Landschappen Jan Groenhart

donderdag 22 april 2021

Museum In ’t Houten Huis is er helemaal klaar voor. Voor de heropening na een lange coronasluiting, die vermoedelijk en hopelijk ligt op 26 mei, onder de inmiddels bekende voorbehouden rondom het grillige virus en dito besluitvorming. Succesvol landschapsschilder Jan Groenhart toont ruim 40 grote en kleine werken in de tentoonstellingszaal . De verkooptentoonstelling oogt zeer kleurig in de fris geschilderde zaal.
Categorieën: nieuws
Tags:

Land van Leeghwater

donderdag 22 april 2021

In ‘Land van Leeghwater’ beschrijft auteur Bob Kiel de ontwikkeling van het Schermereiland, dat door de bewoners met eigen handen werd ontgonnen. Ook schetst hij een beeld van dorpjes als Graft, De Rijp en het Noorden en Zuiden van Schermer, die zich in de Gouden Eeuw ontwikkelden tot bedrijvige plattelandsdorpjes.
Categorieën: nieuws
Tags:

Uniek mobiel erfgoed

maandag 7 december 2020
 Unieke mobiele erfgoedstukken behouden – al is het door derden – behoort eveneens tot de taken van het museum. Het gaat hierbij om het behoud door restauratie en presentatie van een oude boerenwagen en een  sjees uit 1830 in Schermer.
 
Overleg tussen Stichting Schermer Dansers (eigenaar)  en de  Schermer Molens Stichting (locatie voor tentoonstellen) heeft geleid tot het plan om dit fraaie en belangrijke mobiele erfgoed te behouden en continue voor het publiek zichtbaar te maken. Beoogde plaats is  de molenschuur bij de Museummolen in Schermerhorn. Deze molenschuur zal dan door de Schermer Molens Stichting worden aangepast en verbouwd. Bij de advisering van de ruim 170 jaar oude boerenwagen en sjees  zijn vrijwilligers en de collectiebeheerder van dit museum betrokken.
Categorieën: nieuws
Tags:

Bijzondere vondst in kajak

maandag 7 december 2020
Wie het verhaal over de walvisvaart wel eens gevolgd heeft in Museum In ’t Houten Huis wordt gewezen op de eeuwenoude kajak die het museum al sinds 1937 siert. Een topstuk van nationale allure. Momenteel wordt de kajak, afkomstig van Groenlandse Inuit en mogelijk cadeau gedaan via een commandeur aan de Rijper reder Jan Boon, onderzocht. Dat heeft al een zeer bijzondere vondst opgeleverd: diep binnenin de kajak bevindt zich een vogelkopje en een buideltje, mogelijk als amulet aangebracht door de bouwers in de 17e eeuw. Of was het toch de 16e eeuw? Dankzij camerawerk is het vogelkopje en het buideltje ontdekt. De vogelkop wordt nu gedetermineerd door een vogelkenner. Uit onderzoek hopen we ook de juiste datering vast te stellen; het kon wel eens ouder zijn dan tot nu toe is gedacht.


Categorieën: nieuws
Tags:

Heldin Wilma

maandag 7 december 2020

Een terechte prijs voor een van de 70 vrijwilligers van Museum In ’t Houten Huis. Wilma den Engelse is onderscheiden als ‘Held van Alkmaar’ in de sector cultuur. Door een commissie van de vrijwilligerscentrale Alkmaar is Wilma geselecteerd vanwege haar impact en inzet die zij op de samenleving heeft. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Museum weer dicht

woensdag 4 november 2020
Het museum is van 5 november tot 19 november gesloten vanwege coronamaatregelen. Daarna hopen we u weer te mogen begroeten!
Categorieën: nieuws
Tags:

Museum 'gewoon' open

woensdag 28 oktober 2020

Over deregels rond corona is soms wat discussie of onduidelijkheid. Duidelijk is wel
dat het museum‘gewoon’ open is. Althans, totnader order. Wel volgen wij uiteraard de richtlijnen en  protocollen zoals de hygiënemaatregelen, voldoende afstand tot elkaar en verplichte reservering. Maar dat mag een bezoek niet in de weg staan; van dinsdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur staat de deur wijd open. En: we kunnen uw bezoek best gebruiken en bovendien is er verrassend veel te zien. Zeker in een tijd van weinig vertier en vermaak, biedt Museum In ’t Houten Huis afleiding en verdieping.
Categorieën: nieuws
Tags:

Ruslandvaart vanuit de Rijp

van maandag 26 oktober 2020 tot maandag 26 oktober 2020

 
In voorbereiding op een nieuwe, interactieve maritieme presentatie van het museum, deze keer de Ruslandvaart. Rijper schippers hebben in de tweede helft 17e en begin 18e eeuw meegedaan aan de Archangelvaart naar het uiterste noorden van Rusland. Archangel was allesbehalve de gedroomde exporthaven van het Russische rijk. Het lag aan de Witte Zee. Het vereiste een lange zeereis om de Noordkaap heen.
Categorieën: nieuws
Tags:

vorige123...5volgende