zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Nooit meer boeken

woensdag 23 september 2020

Een drukte van belang was het op Open Monumentendag afgelopen 13 september.  Het mooie weer trok veel monumentaal bekijks. Veel volk dwaalde ook over het terras waar de boekenmarkt stond opgesteld. De boekenmarkt bleek na afloop van de zondag de meest succesvolle in de 15 jaar dat het museum dit organiseerde. Maar de laatste boekenmarkt bleef ook de laatste, zeker nadat een opkoper een paar dagen later de restpartij, een slordige 2000 titels in zijn bus meenam. Opeens was het werk van Leo den Engelse, jarenlang de drijvende kracht, in een week verleden tijd. 
Categorieën: nieuws
Tags:

VSB Fonds Beemster steunt Educatie

van woensdag 2 september 2020 tot woensdag 2 september 2020


Met een royaal bedrag ondersteunt VSB Fonds Beemster de educatiedoeleinden van Museum In ’t Houten Huis. Het museum heeft educatie als speerpunt om de jonge generatie vertrouwt te maken met de geschiedenis van hun omgeving. Om dat op een aantrekkelijke, eigentijdse en vernieuwende manier te doen is geld nodig. VSB Fonds Beemster heeft het hele project, dat bestaat uit meerdere onderdelen, volledig en exclusief financieel ondersteund.

Categorieën: nieuws
Tags:

Rijke Rijpers

donderdag 13 augustus 2020
Museum In ’t Houten Huis blijft in De Rijp met de nieuwe tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’.
De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk. Wat in de geschiedenis is weggezakt is dat De Rijp in de zeventiende eeuw samen met de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa was. Daar is met deze tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021, weer aandacht voor.
 

Categorieën: nieuws
Tags:

De kracht van de vaste collectie

woensdag 8 juli 2020
‘De kracht van de vaste collectie’ is voor Museum In ’t Houten Huis het uitgangspunt om aandacht te besteden aan toegepaste kunst. “We gaan terug naar eind 19e, begin 20e eeuw, waar de huisschilder ook de kunstschilder was, waar vader en zoon Spaarman een welkome aanvulling vonden op hun inkomen als huisschilder”, vertelt Erik Luik, consevator van het museum. Het museum is in het trotse bezit van enkele van die interieurobjecten; slee, kast, klompen, kamerschermen, tafels. Deze worden, samen met enkele schilderijen voor het eerst bijelkaar gebracht in de prachtige Rederskamer. “We laten zien hoe men een eeuw geleden ook op een creatieve wijze aan inkomstenaanvulling deed, net als in deze coronatijd wel gebeurt.”

Categorieën: nieuws
Tags:

Museum beperkt open

maandag 29 juni 2020

Het museum is sinds 1 juni weer open. Bezoekers weten ons weer te vinden. Het reserveren is een eenvoudige druk op de knop geworden. De Covid 19 maatregelen worden versoepeld. Allemaal goed nieuws. 
Museum In ’t Houten Huis draait op medewerking van vele vrijwilligers en op zich hebben we daar geen klagen over. Natuurlijk; het kan altijd meer. De paradox op dit moment is dat we wel weer meer bezoekers ontvangen maar dat er te weinig gastdames en – heren inzetbaar zijn. Veel van hen zijn door de coranacrisis – zeer zeker terecht – nog huiverig zijn om achter de balie plaats te nemen. 
Categorieën: nieuws
Tags:

Heden open!

maandag 1 juni 2020

Op deze Tweede Pinksterdag vieren we dit jaar ook dat we weer open zijn. Na tweeënhalve maand sluiting vanwege de corona-uitbraak is dat meer dan welkom. Om ons museum te bezoeken is het nodig te reserveren via reserveren@houtenhuis.nl (zie verder www.houtenhuis.nl). Het museum is open van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur, waarbij u kunt reserveren voor elk half. De voorzieningen die u tegenkomt als u binnen bent, zijn er op gericht het zo veilig en hygiënisch mogelijk te laten zijn voor de bezoeker en de medewerker.

Categorieën: nieuws
Tags:

Welkom terug!

zondag 24 mei 2020
Gelukkig openen wij de deuren van Museum In ’t Houten Huis vanaf 1 juni (Tweede Pinkersterdag zijn we ook open!) van donderdag tot en met zondag. De openstelling is ingericht op de anderhalve meter samenleving. Wel is het nodig te reserveren via reserveren@houtenhuis.nl Middels diverse tijdslots kunt u een keuze maken op welke datum, rond welk tijdstip u ons wilt bezoeken. Na een aanvraag krijgt u van ons zo spoedig mogelijk een bevestiging. Komt u op de bonnefooi, dan bestaat de mogelijkheid dat het bezoek – op dat moment – niet mogelijk is.
Categorieën: nieuws
Tags:

Vitrines in zicht

zondag 17 mei 2020
Met de crowdfundingsactie om de eerste nieuwe vitrines te laten maken door onze ‘locals, firma Velthout uit Graft, zijn we bij € 1800 aangeland! Om die vitrines – een hoge en lage – te realiseren, is € 2100 euro nog.  Dat is een opsteker van jewelste!  Geeft u het laatste financiële zetje?

Donateurs kunnen een bedrag € 50 overmaken  op het rekeningnummer van Museum In ’t Houten Huis in De Rijp: NL77 ABNA 0843 5916 84 onder vermelding ‘vitrine’. Minder of meer geld doneren mag ook maar dat heeft invloed op de tegenprestaties die geleverd worden.
Categorieën: nieuws
Tags:

Open per 1 juni

zondag 10 mei 2020

Gelukkig kunnen we per 1 juni weer open! Weliswaar op 1,5 meter van elkaar en niet allemaal tegelijk, maar toch, het is een begin. Deze begrenzing klinkt eenvoudig maar er moet nog veel voorbereidend werk worden verricht om de gezondheid van bezoeker en onze vrijwilligers en medewerkers te waarborgen. Bovendien zal een bezoek vooraf gereserveerd moeten worden.

Categorieën: nieuws
Tags:

TV-opnamen in museum

zondag 10 mei 2020
Opnamen van het populaire programma ‘Het geheim van de meester’ hebben plaatsgevonden in Museum In ’t Houten Huis.  Amateurarcheoloog en verzamelaar, Peter Eggers, heeft zijn passie voor passers verteld voor de camera aan restaurator Michel van de Laar. De passer maakt deel uit van een schilderij van Van Hoogstraten waarin de passer als attribuut voorkomt.
Categorieën: nieuws
Tags:

vorige1...3456volgende