zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Tentoonstellingen

Streekdracht, van kust tot kust t/m 11 september 2022

 Museum In ’t Houten Huis heeft een tentoonstelling over diverse Noord-Hollandse streekdrachten opgezet. Op geheel eigentijdse wijze worden streekdrachten en op streekdrachten geïnspireerde kledingstukken van vissers, agrariërs en kooplieden gepresenteerd. Vanuit het heden wordt er teruggeblikt op het verleden.

Het uitgangspunt was een in 1556 op hout geschilderd portretje van een Grafter Vrouw, uit een serie portretten van Noord-Hollandse vrouwen. Zij is de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’ geworden. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam waardoor deze dracht toonbaar is geworden. Naast originele kleding uit de 18 eeuw, zijn op deze tentoonstelling moderne ontwerpen te zien van textielkunstenaars die zich, met respect voor de oude kleding, inspireren op streekdrachten. Hedendaagse ontwerpen van Ine Keitz, Ward Warmoeskerken en Tess Zondervan en visserstruien, onderzocht door Stella Ruhé. De tentoonstelling krijgt een verdieping door schilderijen van bekende kunstenaars zoals Willy Sluiter of de Zaanse schilder Willem Jansen. Prachtige portretten van markante schilders van de Volendamse schilderscultuur brengen de sfeer van het beroemde hotel Spaander tot leven. Medewerking verleenden diverse musea en particuliere verzamelaars. Gastconservator is historica Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg. 

Grafter Vrou staat model
De aanleiding van de tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor De Rijp e.o. De Grafter Vrou droeg een Spaans, zwart met rood  mode kostuum uit de tijd van de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. Deze kleding ligt ten grondslag aan de streekkleding van Noord-Holland. De Marker kleding is er een directe opvolger van. En ook de Volendammer dracht heeft nog aspecten uit een ver verleden. In heel Noord-Holland is lang donkere kleding gedragen. Daar kwam in de 18e eeuw verandering in, toen kwamen er lichtere kleuren in de mode. De 19de eeuw bracht het zwart terug. Alle streekdrachten zijn te herleiden tot modekleding, met lokale verschillen. Het Zaans kostuum stamt uit de 18e eeuw, het West Friese uit de 19de eeuw. Iedere dracht heeft zijn specifieke en individuele details. ‘Streekdrachten van kust tot kust’ toont de vissersdracht vertegenwoordigd door Egmond aan Zee tot Waterland, waaronder Marken en Volendam. Tussen de kusten in vinden we agrarische kleding terug uit West-Friesland, De Beemster en de sjiekere koopmanskleding uit de Zaanstreek. Een film van een eigentijdse modemaker Theodorus Adriaans kijkt op een verfrissende manier naar de oude dracht van Marken.
‘Streekdracht, van kust tot kust’ is er voor liefhebbers van stoffen en mode-ambacht en besteedt aandacht voor die tijd met interieurstukken, foto’s en schilderijen.