zoek op deze site
English Deutsch Français

Museumwinkel

In de museumwinkel zijn diverse boeken, waaronder jeugdboeken, te koop. Hieronder vindt u een selectie. Veel verschillende artikelen die heel geschikt zijn als cadeautje of als souvenir: magneetjes, boekenleggers, speeltjes. Replica's van tegels, glazen en stenen pijpen.

We hebben een uitgebreide collectie ansichtkaarten (met pijpen en beelden uit De Rijp) en oude prentbriefkaarten van steden en dorpen in Nederland en in het buitenland.
Verder een kavelkaart uit 1836 van de Schermer uit de 18e eeuw (op A-3). Voor diegenen die de omgeving willen verkennen hebben we een geplastificeerde vaar- en fietskaart van de Eilandspolder.

Hans Tentije: Gissingen, gebeurtenissen

Gissingen, gebeurtenissen, een bundel met veel verhalende poëzie, beeldende toevoegingen en oogstollende beschrijvingen.

Arie van den Berg schrijft in NRC van 29 november 2013 hierover: het is een hoogtepunt in het oeuvre van de dichter, deze vaardige beeldsnijder. Hij is een Meester van de taalaquarel.

Deze vijftiende dichtbundel van Hans Tentije (Uitgeverij De Harmonie) kost € 15,90.


Bloeiende bollen

De Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland vierde in 2011 haar eerste lustrum. Ter gelegenheid daarvan is een boekje verschenen met bijna 30 werken van leden.

De inleiding is geschreven door Carla Teunen.

Nederland en Engels (Blooming Bulbs)
 
Prijs € 10,00.


Helderrode stenen, vier eeuwen raadhuis Graft

Het raadhuis van Graft past in de reeks Jisp, De Rijp en Grootschermer. Het zijn vier pareltjes uit de 17e eeuw. De Rijp (1630) en Jisp (1650) zijn qua ornamenten ingetogen, en een beetje deftig. Grootschermer is aandoenlijk met de smeedijzeren muurankers die het bouwjaar aangeven: 1639.
Graft is het oudst van de vier. Het bouwjaar is 1613. Het is ook het meest uitbundig, in heldere, rode stenen met schildhoudende leeuwen en zandstenen vleugelstukken, open en eerlijk als de ogen van een kind.
 
In dit boek vindt u een aantal historische verhalen over het ontstaan van Graft, over het leven in Graft vierhonderd jaar terug, over rumoer in het raadhuis, ruim tweehonderd geleden en over de bouwkundige geschiedenis en de restauraties van dit renaissance juweeltje. Tot slot een 5-tal interviews met voormalige ‘bewoners’.

Een uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland.
Interviews door Liesbeth Vrakking. Auteurs Fred Hoek en Herman Meddens.
Prijs € 9,-.


Van de Hoed en de Rand

In deze derde bundel vertelt Hans Keuning wat hij zich nog herinnert van uit zijn jeugd. Een aantal van deze vertellingen spelen weer in en rond zijn geboorteplaats De Rijp, waar hij van 1926 tot 1952 woonde in de Doopsgezinde pastorie.
prijs € 14,50


Doopsgezinden en de Gouden Eeuw van De Rijp

Een levendig verhaal vanuit dopers perspectief over conflicten tussen kerk en kapitaal, over tolerantie en getreiter, over meerderheden die minderheden werden en omgekeerd. (Stichting Uitgeverij Noord-Holland, 1992.)

Auteur: Piet Visser.

prijs: € 13,70Pudding met bessenprent; een allegaartje van herinneringen uit het geheugen opgetekend.

Deze 65 verhalen van Cor Booij zijn grotendeels niet eerder verschenen en, zoals de auteur vermeldt, uit het geheugen opgetekend. De bundel leest als een trein. Wie gevoel heeft voor de (na)oorlogse sfeer op het Noordhollandse platteland kan zijn hart ophalen. Cor zijn herinneringen gaan terug, tot in de oorlog en er vlak voor. Hij vertelt over de Starnmeer vaak met de ogen van het jongetje dat hij toen was. Een tegelijk warme, beklemmende en opbeurende verhalenbundel. Veel van zijn herinneringen cirkelen rond de Starnmeer en De Woude en daarmee hebben deze stiefkinderen binnen de lokale geschiedschrijving er een prachtig stuk historie bij gekregen.

prijs: € 15,00


Russen in De Rijp

Net als zijn eerste boek Langs de deur staat dit boek weer vol met jeugdherinneringen van Hans Keuning uit de tijd voor en in de  Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. Over hoe het leven was en wat er zoal gebeurde. En vooral hoe hij dat zelf beleefde.


prijs: € 17,50

Op walvisjacht naar Spitsbergen
In konvooi met zo'n 200 andere schepen voer Fedde Jansz Visser vier jaar achtereen naar het noorden. Tijdens deze gevaarlijke tochten hield hij steeds een journaal bij, waarin hij boeiende verhalen optekende over het ijs, de weersomstandigheden, walvissen, schepen en mensen. Drie van deze scheepsjournalen bleven bewaard en kwamen uiteindelijk terecht in ons museum. Dit boek met Een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee, 1774-1778 als ondertitel is een authentieke weergave van deze journalen en Vissers memoriaal. Een uitgebreide inleiding van Louwrens Hacquebord plaatst de documenten in de context van het 18de-eeuwse walvisvaartbedrijf.

prijs: € 29,50
Langs de deur
Hans Keuning woonde tot zijn 25ste in De Rijp en over die tijd (1930 - 1950) schreef hij dit boek. Hij vertelt wat voor mensen er in het dorp woonden en hoe het dagelijks leven verliep in de dertiger jaren, in de oorlog en net erna. Geen dramatische hoogtepunten, maar het gewone leven van alledag in een dorp dat alleen maar vergane glorie kende en een grote mate van verval en armoede.

prijs: € 14,50

De Strijd om de Beemster
Een het verhaal over de strijd tussen Rijper vissers en de Heren van Amsterdam en Holland, die het Beemstermeer willen droogleggen. Hierdoor dreigen de vissers hun broodwinning te verliezen. Ze komen in actie tegen de plannen, waarbij de spannende gebeurtenissen elkaar opvolgen. Jan Janse Weltevree is een jonge Rijper visser. Hij verliest de strijd, maar eindigt toch als winnaar ....

Jeugdroman, vanaf 10 jaar.

Auteur: Peter Smit.
prijs: € 12,90
Glas
Een klein boekje met 20 prachtig gefotografeerde glazen objecten. Een pasglas, een knijpfles, een wafelbeker. Glazen voorwerpen uit veelal de 17e eeuw, het oudste uit de 2de helft van de 15e eeuw. Een mooi inkijkje in particuliere verzamelingen.
Een uitgave van Vind Magazine.

prijs: € 19,95
Alle leuke museumadressen voor kinderen
Bijna 150 musea die allemaal iets speciaals voor kinderen doen. Welk museum biedt een speurtocht, workshops of rondleidingen? Ook Museum In 't Houten Huis ontbreekt niet in dit boekje.

Uitgeverij Spalder. 205 Pagina's.
prijs: € 12,95

Museumboekje
Dit boekje neemt de lezer mee op een tocht langs een aantal van de meest bezienswaardige voorwerpen in de verzameling van ons inmiddels 70 jaar oude museum. De reis begint in het gebouw waarin het museum sedert enkele jaren is gehuisvest. Daarna volgen, een schitterend model van een haringbuis, een kajak die gebouwd is door een Groenlandse eskimo, een collectie kleurrijk aardewerk, de portretten van een Amsterdams echtpaar uit de deftige burgerstand. Het is een reis van de 17de naar de 19de eeuw. Alle voorwerpen vertellen, elk op hun eigen wijze, iets over de geschiedenis van een bijzonder stukje Noord-Holland, het Schermereiland.

Auteur en eindredacteur Marijn Schapelhouman, medeauteurs Joep Surie, Fred Hoek en Jenny Mulder.
prijs: € 9,90

Een dorp in de polder: Graft in de zeventiende eeuw
Prof. dr. A. Th. van Deursen beschrijft het dagelijks leven van een dorpsgemeenschap in de Gouden Eeuw. Hij schetst het leven van gewone mannen en vrouwen: gezinsleven, werk, bedreiging van het water.
Van Deursen koos voor Graft omdat over dit dorp (als een van de weinige in Noord-Holland) bijzonder veel archiefmateriaal beschikbaar is.
Het boek werd voor het eerst in 1994 uitgegeven en het blijkt populair, want het is aan de 7de druk toe.
prijs: € 17,50

Schepen van de Gouden Eeuw
In dit boek passeren de belangrijkste scheeptypen van de Gouden Eeuw de revue. Het geeft een beeld van de uitzonderlijke rol die het schip speelde in een dynamische tijd.
Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van modellen, prenten, tekeningen en schilderijen van schepen.

Remmelt Daalder en Elisabeth Spits redactie. Teksten van o.a. Henk Dessens, Joost Schokkenbroek en Anton Kos.
prijs: € 19,95

Zee van Land
Zee van Land, de droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur.
Een nieuwe studie over het Hollandse fenomeen: de droogmakerij. Het bespreekt de polder als landschapsarchitectonisch experiment. Maar dit boek gaat verder. De studie bouwt een brug naar de toekomst. Door middel van diverse ontwerpexperimenten worden oplossingen aangereikt voor hedendaagse vraagstukken op het snijvlak van ruimtelijke ordening en waterstaat: de groeiende verstedelijking van de Randstad, de toenemende neerslag en voortgaande bodemdaling. Dit op basis van de bijzondere en internationaal befaamde Hollandse landschapsarchitectuur uit de 17e eeuw die in het werelderfgoed de Beemster zijn hoogtepunt bereikte.

344 Bladzijden, volledig in kleur, bevat unieke historische polderkaarten, prenten en schilderijen, tientallen luchtfoto's en meer dan 200 analyse- en ontwerptekeningen.
Auteurs: Wouter Reh, Clemens Steenbergen en Diederik Aten.
prijs: € 45,-.


Merken van Goudse pijpenmakers
Dit boekje bevat honderden figuur-, letter- en cijfermerken van Goudse pijpenmakers in de periode 1660-1940. Het archief van het Goudse pijpenmakersgilde was een belangrijke informatiebron. Een must voor verzamelaar en archeoloog.
Het boek bevat een historisch inleiding door D.H. Duco.
De auteur heeft zijn bijzondere collectie pijpen ondergebracht in het Pijpenkabinet aan de Prinsengracht in Amsterdam.
prijs: € 20,-


Het Walvisje
Oorspronkelijk van Kenneth Norris.Vertaald en bewerkt door Annie M.G. Schmidt. Een groepje walvisjes gaan duikelen en spelen. Een van hen wordt gevangen. Wat gaat er met hem gebeuren??
Uit de reeks Een Gouden Boekje hebben we ook 'Vijf brandweermannetjes'.

prijs: € 5,60


De Jacht in de Walvisbaai
Een historisch boek voor kinderen vanaf 8 jaar. Beleef de avonturen van de walvisvaart door de ogen van Jan Janse Weltevree. Mistbanken, hongerige ijsberen en enorme walvissen die een grote roeiboot met één klap kunnen verpletteren.
Auteur: Peter Smit.

prijs: € 9,00


diversen

Roemers
Een roemer is een wijnglas dat in de zeventiende eeuw gebruikt werd. Uiteraard zijn dit hedendaagse kopie→n.

prijs: € 36,-

Tegels
Replica's van tegels uit de zeventiende en achtiende eeuw.
We verkopen tegels met kinderspelen en met afbeeldingen van bloemen, dieren en natuurlijk schepen.

Grote tegels (13x13cm) kosten € 14,50.
Afmetingen van de afgebeelde tegel: 10x10cm.

prijs: € 13,50

Diverse oude prentbriefkaarten
Dit is slechts een voorbeeld van de vele tientallen oude prentbriefkaarten.
De prijzen variëren.

prijs: € 0, 45 of meer
Nieuw oud aardewerk
Replica's van 17e eeuws gebruiksaardewerk. Alles is met de hand gemaakt, waardoor de artikelen allemaal net even anders zijn. Ook de variëteit in grootte is enorm. Daarom verschillen de prijzen; voor elke beurs, groot of klein, hebben wij iets in huis.
prijs: € 4,50 - 80,00