zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museumwinkel

In de museumwinkel zijn diverse boeken, waaronder jeugdboeken, te koop. Hieronder vindt u een selectie. Veel verschillende artikelen die heel geschikt zijn als cadeautje of als souvenir: magneetjes, boekenleggers, speeltjes. 
U kunt met PIN betalen.

Koopman in De Rijp

Het Noord-Hollandse dorp De Rijp kwam vanaf het einde van de zestiende eeuw tot bloei door de haringvisserij. In de daaropvolgende eeuw ontwikkelde het zich samen met de Zaanstreek tot het eerste industriegebied van Europa. Met de Franse tijd brak een lange periode van verval en armoede aan, maar de armoe kreeg niet iedereen op de knieën. Ook in de negentiende en . twintigste eeuw waren er in het dorp kooplieden die kans zagen om een bloeiende onderneming op te bouwen. In Koopman in De Rijp neemt Leo den Engelse de lezer mee in de boeiende historie en de achtergronden van twee eeuwen handel in graan, hout, hennep en haring vanuit het drop De Rijp door de families Glazekas, De Wit en Nat.

Acteur: Leo den Engelse 

Prijs: 

Museumboekje
Dit boekje neemt de lezer mee op een tocht langs een aantal van de meest bezienswaardige voorwerpen in de verzameling van ons inmiddels 70 jaar oude museum. De reis begint in het gebouw waarin het museum sedert enkele jaren is gehuisvest. Daarna volgen, een schitterend model van een haringbuis, een kajak die gebouwd is door een Groenlandse eskimo, een collectie kleurrijk aardewerk, de portretten van een Amsterdams echtpaar uit de deftige burgerstand. Het is een reis van de 17de naar de 19de eeuw. Alle voorwerpen vertellen, elk op hun eigen wijze, iets over de geschiedenis van een bijzonder stukje Noord-Holland, het Schermereiland.

Auteur en eindredacteur Marijn Schapelhouman, medeauteurs Joep Surie, Fred Hoek en Jenny Mulder.
prijs: € 5.00
Helderrode stenen, vier eeuwen raadhuis Graft

Het raadhuis van Graft past in de reeks Jisp, De Rijp en Grootschermer. Het zijn vier pareltjes uit de 17e eeuw. De Rijp (1630) en Jisp (1650) zijn qua ornamenten ingetogen, en een beetje deftig. Grootschermer is aandoenlijk met de smeedijzeren muurankers die het bouwjaar aangeven: 1639.
Graft is het oudst van de vier. Het bouwjaar is 1613. Het is ook het meest uitbundig, in heldere, rode stenen met schildhoudende leeuwen en zandstenen vleugelstukken, open en eerlijk als de ogen van een kind.
 
In dit boek vindt u een aantal historische verhalen over het ontstaan van Graft, over het leven in Graft vierhonderd jaar terug, over rumoer in het raadhuis, ruim tweehonderd geleden en over de bouwkundige geschiedenis en de restauraties van dit renaissance juweeltje. Tot slot een 5-tal interviews met voormalige ‘bewoners’.

Een uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland.
Interviews door Liesbeth Vrakking. Auteurs Fred Hoek en Herman Meddens.
Prijs € 9,-.