zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museumwinkel

In de museumwinkel zijn diverse boeken, waaronder jeugdboeken, te koop. Hieronder vindt u een selectie. Veel verschillende artikelen die heel geschikt zijn als cadeautje of als souvenir: magneetjes, boekenleggers, speeltjes. Replica's van tegels, glazen en stenen pijpen.

We hebben een uitgebreide collectie ansichtkaarten (o.a. botanische kaarten, kinderkaarten en beelden uit De Rijp en omgeving) en oude prentbriefkaarten van steden en dorpen in Nederland en in het buitenland.

Voor diegenen die de omgeving willen verkennen hebben we een geplastificeerde vaar- en fietskaart van de Eilandspolder.

U kunt met PIN betalen.

Tegels: een greep uit vijf eeuwen tegelgeschiedenis

Een beschrijvingen van tegels die tijdens de zomer van 2008 werden tentoongesteld in de expositie 'Tegels in de Loods'. 
 
In 2008 werd deze succesvolle expositie van 140 tegels gehouden. Het grootste deel was afkomstig van particuliere verzamelaars. Voor dit boekje zijn een twintigtal tegels geselecteerd 
die het meest spraakmakend werden bevonden. Heldere kleurenfoto's begeleiden de historische achtergrond van de tegels.

Auteur W.H. Lensink.

Pijs € 9,95


Tuinderijen van toen

Camping en Tuinderij Welgelegen bestond in 2016 50 jaar. De eigenaren Siemjan Vethman, Agitte Wonder en hun dochter Lin wilden deze verjaardag op een bijzondere manier vieren. De tuinderij die bij de camping hoort bestaat al bijna 80 jaar.


Een boek vol herinneringen van de laatst overgebleven tuinderij in de Eilandspolder. 

Auteurs Cora Ney, Fred Hoek en Eric Berkhout.

Prijs € 10,00


Het Korfje

Dit prachtig geïllustreerde boekje heeft als ondertitel 'Herkennen en beschrijven van vroege majolica'.

Het is een hulp bij het bestuderen, beschrijven en herkennen van de decoratie van majocica schotels door archeoloog en verzamelaar.

Pieter Jan Tichelaar is de auteur. 

64 pagina's
Uitgeverij: Spa uitgevers.

Prijs: € 9,95


Fort bij Spijkerboor

Dit boekje geeft een chronologisch overzicht van het uiteenlopend gebruik van het fort gedurende de afgelopen 100 jaar.

Van een stoer verdedigingswerk, via kille gevangenis, tot een authentiek cultureel erfgoed gelegen in een bijzonder natuurgebied.


Prijs € 7,50


Tegel-ABC (Otterloo)

Afbeelding van een tegel bij elke letter uit het alfabet met een korte toelichting in Nederlands en Engels.

Uit de collectie van het Nederlands Tegelmuseum, Otterlo.

Prijs € 8,50


Helderrode stenen, vier eeuwen raadhuis Graft

Het raadhuis van Graft past in de reeks Jisp, De Rijp en Grootschermer. Het zijn vier pareltjes uit de 17e eeuw. De Rijp (1630) en Jisp (1650) zijn qua ornamenten ingetogen, en een beetje deftig. Grootschermer is aandoenlijk met de smeedijzeren muurankers die het bouwjaar aangeven: 1639.
Graft is het oudst van de vier. Het bouwjaar is 1613. Het is ook het meest uitbundig, in heldere, rode stenen met schildhoudende leeuwen en zandstenen vleugelstukken, open en eerlijk als de ogen van een kind.
 
In dit boek vindt u een aantal historische verhalen over het ontstaan van Graft, over het leven in Graft vierhonderd jaar terug, over rumoer in het raadhuis, ruim tweehonderd geleden en over de bouwkundige geschiedenis en de restauraties van dit renaissance juweeltje. Tot slot een 5-tal interviews met voormalige ‘bewoners’.

Een uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland.
Interviews door Liesbeth Vrakking. Auteurs Fred Hoek en Herman Meddens.
Prijs € 9,-.


Polderlands Glossarium

In 1992 verscheen het eerste nummer van het ''Tijdschrift voor Waterstaatsgeschiedenis''. Er was vanaf het eerste nummer ook een rubriek opgenomen over de termen die men in deze sector hanteert. Na vele afleveringen is besloten de termen uit deze rubriek te bundelen in een boekwerkje onder de naam  ''Glossarium van waterstaatstermen''.

Het is uiteindelijk een zeer praktisch bruikbaare uitgave geworden, waarbij ook gebruik is gemaakt van de vele reacties die op de rubriek binnenkwamen. Het boekje is hierdoor een prima hulpmiddel geworden voor de verdere bestudering van onze waterstaatsgeschiedenis.


Prijs € 19,50Russen in De Rijp

Net als zijn eerste boek Langs de deur staat dit boek weer vol met jeugdherinneringen van Hans Keuning uit de tijd voor en in de  Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. Over hoe het leven was en wat er zoal gebeurde. En vooral hoe hij dat zelf beleefde.


prijs: € 17,50

Op walvisjacht naar Spitsbergen
In konvooi met zo'n 200 andere schepen voer Fedde Jansz Visser vier jaar achtereen naar het noorden. Tijdens deze gevaarlijke tochten hield hij steeds een journaal bij, waarin hij boeiende verhalen optekende over het ijs, de weersomstandigheden, walvissen, schepen en mensen. Drie van deze scheepsjournalen bleven bewaard en kwamen uiteindelijk terecht in ons museum. Dit boek met Een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee, 1774-1778 als ondertitel is een authentieke weergave van deze journalen en Vissers memoriaal. Een uitgebreide inleiding van Louwrens Hacquebord plaatst de documenten in de context van het 18de-eeuwse walvisvaartbedrijf.

prijs: € 29,50
Langs de deur
Hans Keuning woonde tot zijn 25ste in De Rijp en over die tijd (1930 - 1950) schreef hij dit boek. Hij vertelt wat voor mensen er in het dorp woonden en hoe het dagelijks leven verliep in de dertiger jaren, in de oorlog en net erna. Geen dramatische hoogtepunten, maar het gewone leven van alledag in een dorp dat alleen maar vergane glorie kende en een grote mate van verval en armoede.

prijs: € 14,50


Glas
Een klein boekje met 20 prachtig gefotografeerde glazen objecten. Een pasglas, een knijpfles, een wafelbeker. Glazen voorwerpen uit veelal de 17e eeuw, het oudste uit de 2de helft van de 15e eeuw. Een mooi inkijkje in particuliere verzamelingen.
Een uitgave van Vind Magazine.

prijs: € 9,95


Museumboekje
Dit boekje neemt de lezer mee op een tocht langs een aantal van de meest bezienswaardige voorwerpen in de verzameling van ons inmiddels 70 jaar oude museum. De reis begint in het gebouw waarin het museum sedert enkele jaren is gehuisvest. Daarna volgen, een schitterend model van een haringbuis, een kajak die gebouwd is door een Groenlandse eskimo, een collectie kleurrijk aardewerk, de portretten van een Amsterdams echtpaar uit de deftige burgerstand. Het is een reis van de 17de naar de 19de eeuw. Alle voorwerpen vertellen, elk op hun eigen wijze, iets over de geschiedenis van een bijzonder stukje Noord-Holland, het Schermereiland.

Auteur en eindredacteur Marijn Schapelhouman, medeauteurs Joep Surie, Fred Hoek en Jenny Mulder.
prijs: € 5.00


Schepen van de Gouden Eeuw
In dit boek passeren de belangrijkste scheeptypen van de Gouden Eeuw de revue. Het geeft een beeld van de uitzonderlijke rol die het schip speelde in een dynamische tijd.
Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van modellen, prenten, tekeningen en schilderijen van schepen.

Remmelt Daalder en Elisabeth Spits redactie. Teksten van o.a. Henk Dessens, Joost Schokkenbroek en Anton Kos.
prijs: € 39,50 (luxe uitvgave)


Zee van Land
Zee van Land, de droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur.
Een nieuwe studie over het Hollandse fenomeen: de droogmakerij. Het bespreekt de polder als landschapsarchitectonisch experiment. Maar dit boek gaat verder. De studie bouwt een brug naar de toekomst. Door middel van diverse ontwerpexperimenten worden oplossingen aangereikt voor hedendaagse vraagstukken op het snijvlak van ruimtelijke ordening en waterstaat: de groeiende verstedelijking van de Randstad, de toenemende neerslag en voortgaande bodemdaling. Dit op basis van de bijzondere en internationaal befaamde Hollandse landschapsarchitectuur uit de 17e eeuw die in het werelderfgoed de Beemster zijn hoogtepunt bereikte.

344 Bladzijden, volledig in kleur, bevat unieke historische polderkaarten, prenten en schilderijen, tientallen luchtfoto's en meer dan 200 analyse- en ontwerptekeningen.
Auteurs: Wouter Reh, Clemens Steenbergen en Diederik Aten.
prijs: € 29,95 (was € 45,00)diversen

Tegels
Replica's van tegels uit de zeventiende en achtiende eeuw.
We verkopen tegels met kinderspelen en met afbeeldingen van bloemen, dieren en natuurlijk schepen.

Grote tegels (13x13cm) kosten € 14,50.
Afmetingen van de afgebeelde tegel: 10x10cm.

prijs: € 13,50

Diverse oude prentbriefkaarten
Dit is slechts een voorbeeld van de vele tientallen oude prentbriefkaarten.
De prijzen variëren.

prijs: € 0, 45 of meer
Nieuw oud aardewerk
Replica's van 17e eeuws gebruiksaardewerk. Alles is met de hand gemaakt, waardoor de artikelen allemaal net even anders zijn. Ook de variëteit in grootte is enorm. Daarom verschillen de prijzen; voor elke beurs, groot of klein, hebben wij iets in huis.
prijs: € 4,50 - 80,00


Van de Hoed en de Rand

In deze derde bundel vertelt Hans Keuning wat hij zich nog herinnert van uit zijn jeugd. Een aantal van deze vertellingen spelen weer in en rond zijn geboorteplaats De Rijp, waar hij van 1926 tot 1952 woonde in de Doopsgezinde pastorie.
prijs € 14,50


Doopsgezinden en de Gouden Eeuw van De Rijp

Een levendig verhaal vanuit dopers perspectief over conflicten tussen kerk en kapitaal, over tolerantie en getreiter, over meerderheden die minderheden werden en omgekeerd. (Stichting Uitgeverij Noord-Holland, 1992.)

Auteur: Piet Visser.

prijs: € 13,70