zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

De boeken van Peter Smit

Peter Smit was van 1982 tot 1984, met onder anderen Beatrijs Ritsema en Erik van Muiswinkel, redacteur van het studentenweekblad Propria Cures. Vanaf 1995 specialiseerde Peter Smit zich in het schrijven van jeugdboeken.
Daarnaast publiceerde hij talrijke (prenten)boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen.
Peter Smit maakte naam als redacteur en tekstschrijver bij de VARA-televisieprogramma’s Per Seconde Wijzer en Twee voor twaalf van 1989 tot 2002.
Naar aanleiding van de historische persoon van Jan Jansz. Weltevree schreef Smit vier (fictieve) historische jeugdboeken. In Jan Janse Weltevree (eerder verschenen als De Strijd om de Beemster) speelt de droogmaking van de Beemster onder leiding van Jan Adriaanszoon Leeghwater een grote rol.

Peter Smit is lid van een groep schrijvers die historische jeugdboeken maken: De Schrijvers van de ronde tafel.

In onze museumwinkel zijn onderstaande boeken te koop.

Hoe Jan aan zijn naam kwam

Jan zit voor het huis en kijkt naar de sloot. ‘Papa,’zegt hij. ‘Wat is een eiland?’ Zijn vader laat hem zien wat een eiland is. Als ze langs een kleine boomgaard lopen, zien ze een vrouw die op een boomstronk dikke tranen huilt. Haar kersenboom is weg. En verderop is een schuur in het water verdwenen. ‘Het is de waterwolf,’ snikt de vrouw. ‘Die neemt ’s nachts happen uit het land.’ Wacht maar, denkt Jan, tot ik groot ben. Dan zal die waterwolf ervan lusten!

Jan is Jan Adriaanszoon Leeghwater. Hoe Jan aan zijn naam kwam is exclusief gemaakt voor de serie Hollandse Helden, in opdracht van het Algemeen Dagblad. Het prentenboekje verscheen in 2015 en is nu ook bij ons te koop.

De illustraties zijn van Martijn van der Linden.

Prijs € 4,95


Hollandse helden, spannende verhalen over beroemde figuren uit de Nederlandse geschiedenis

Boek over beroemde figuren uit de Nederlandse geschiedenis. Het boek bevat 10 hoofdstukken over 10 helden, zoals ridder Jan, die op zijn 14e al hertog was of schrijvers die per koets door heel Europa reisden over karresporen waar rovers op de loer lagen.

Het is geschreven door de bekende jeugdboekenauteurs Wim Daniëls, Joyce Pool, Annejoke Smids en Gerard Sonnemans.Peter Smit scheef het hoofdstuk over Jan Adriaanszoon Leeghwater.
Het is geschikt om te gebruiken vanaf groep 6.


Prijs € 15,95


Uitvinders van de Lage Landen

Bijna alles om je heen is een keer door iemand uitgevonden. een paar van die uitvinders zijn beroemd. Zoals Thomas Edison, die de gloeilamp uitvond. Of James Watt, de maker van de stoommachine. En Alexander Graham Bell, die de eerste telefoon ontwierp.
In dit boek vind je de verhalen van een aantal belangrijke Nederlandse en Vlaamse uitvinders. Zoals Simon Stevin, die de staartdeling bedacht. Cornelis Drebbel, die de eerste duikboot maakte en daar in Engeland beroemd mee werd. Het ongelofelijke verhaal van Leo Baekeland en van Willem Kolff, de uitvinder van de kunstnier.

Het boek besluit met Jaap Haartsen, die Bluetooth uitvond zodat je met je koptelefoon draadloos naar muziek kunt luisteren. Wist je dat hij zijn uitvinding noemde naar Viking-koning Harald Blauwtand? Die leefde meer dan 1000 jaar geleden en is bekend omdat hij zijn land moderniseerde.

Prijs € 16,95
 


De Strijd om de Beemster

Een het verhaal over de strijd tussen Rijper vissers en de Heren van Amsterdam en Holland, die het Beemstermeer willen droogleggen. Hierdoor dreigen de vissers hun broodwinning te verliezen.

Ze komen in actie tegen de plannen, waarbij de spannende gebeurtenissen elkaar opvolgen. Jan Janse Weltevree is een jonge Rijper visser.
Hij verliest de strijd, maar eindigt toch als winnaar ....

Jeugdroman, vanaf 10 jaar.

Prijs € 12,90


De Jacht in de Walvisbaai

Beleef de avonturen van de walvisvaart door de ogen van Jan Janse Weltevree. Mistbanken, hongerige ijsberen en enorme walvissen die een grote roeiboot met één klap kunnen verpletteren.

Voor kinderen vanaf 8 jaar.  

Prijs € 9,00