zoek op deze site
English Deutsch Français

Kerkdeuren

Deze deuren uit 1681 bevonden zich in het toegangsportaal van de voormalige Nederlands Hervormde kerk te Graft. Na de sloop van de kerk in 1951 zijn de deuren verdwenen en doken pas weer op in 2006. Ze hebben al die tijd in onbekende opslag gestaan. Het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn en de zorgvuldige materiaalkeuze heeft ze kennelijk gered van hun ondergang.

De hoofddeuren met een z.g. korfboog en de kleine loopdeur met een rondboog zijn van inlands eikenhout en aan de buitenzijde voorzien van degelijk smeedijzeren hang- en sluitwerken.
De deuren zijn z.g. opgeklampte deuren. De klampen zijn de opgelegde geprofileerde houten delen die panelen vrij laten.

Het opvallende bij deze deuren is dat de buiten- en binnenzijde verschillende klamppatronen laten zien. De klampen aan binnenzijde laten geen spijkers zien, dus louter als sier bedoeld en natuurlijk naar de kerkzaal gericht stonden.
Een bijzonderheid is het jaartal aan de binnenzijde van de deuren. De cijfers zijn van pokhout gemaakt en vakkundig ingelegd in het eikenhout.
Het jaartal is ook meteen het mysterie van de deuren want in de historie van de kerk is dit jaartal (nog) niet te plaatsen. Het vermoeden bestaat dat de deuren uit een ander gebouw zijn gekomen en bij de restauratie van de toren in 1744 pas in de Grafter kerk zijn gehangen.
De deuren blijken aan de onderzijde aanzienlijk te zijn ingekort, waardoor ook de loopdeur slechts 185 cm hoog is.

Deze fraaie deuren zijn in 2009/2010 succesvol gerestaureerd met behoud van zoveel mogelijk originele stukken, inclusief vroegere reparaties.
De deuren hebben in het raadhuis van Graft een permanente plaats gekregen.

Met dank aan de sponsors: VSB Fonds, Gemeente Graft-De Rijp, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Jos Taam en Cap Nooy, restaurateurs.