zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Varen met museumboot Maria-Lijntje

Varen in het Groene Hart van Noord-Holland.
Wij bieden een unieke mogelijkheid om het landschap vanaf het water te bekijken. Vaar mee met museumboot Maria-Lijntje naar het Fort bij Spijkerboor, de Museummolen in Schermerhorn of andere bestemmingen. Wij varen alleen met groepen van minimaal 10 personen. Het is plezierig als u de aanvraag minstens 10 dagen van te voren doet.

Benieuwd?
We hebben op ons YouTube-kanaal een filmpje gezet. Zo krijgt u een indruk van de Maria-Lijntje. 

Vaararrangement Fort bij Spijkerboor

Het Fort bij Spijkerboor is het grootste fort dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. De Stelling staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daar vindt een rondleiding plaats langs kookketels, wasruimtes, munitiekamers en het draaikoepelgeschut. Het fort biedt een prachtig uitzicht over de polders die in oorlogstijd onder water gezet konden worden.

Tot onze spijt kunnen we momenteel het vaararrangement naar Fort bij Spijkerboor niet aanbieden. Er is momenteel geen mogelijkheid om nabij het fort aan te meren. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Dat zal wel enige tijd duren.


Vaararrangement Museummolen Schermerhorn

De Museummolen is één van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder in een nog vrijwel onaangetast open polderlandschap in het centrale gedeelte van Noord Holland.
De Museummolen is van onder tot boven te bezichtigen, waarbij de werking van de molen visueel goed is te volgen.


Dagje uit met familie, vrienden of bedrijf

U kunt ook op andere dagen de Maria-Lijntje voor een dagje uit voor uw gezelschap reserveren. U bepaalt in combinatie met een bezoek aan ons museum zelf de aanvangsttijd en de bestemming. Dat kan het Fort bij Spijkerboor of de Museummolen in Schermerhorn zijn.
Een andere mogelijkheid is om een rondje Starnmeer te varen.


Minder weer?
Als het wat minder weer is kunnen we het zeil naar beneden laten en kunt u door de ramen naar buiten kijken. Bij mooi en warm weer rollen we de het zeil op.
Iets te vieren?
Heeft u iets bijzonders te vieren? Dat kan aan boord van de museumboot Maria-Lijntje. Saskia Stolk van Taart&Toet verzorgt een heerlijk high tea; op maat gemaakt en geheel naar uw wensen.


Varen met passagiers in een rolstoel

De Maria-Lijntje beschikt over een rolstoellift! Hierdoor is het mogelijk dat gezelschappen met één of meerdere mensen in een rolstoel toch met ons mee kunnen. We laten dan een paar banken op de steiger achter, zodat we genoeg plek hebben voor rolstoelen. Regelmatig varen we dan ook met bewoners van verzorgingshuizen. Zij vinden het vaak leuk om een eindje te varen.


Museumboot Maria-Lijntje historie

Tot de collectie van Museum In ’t Houten Huis behoort een oud vrachtscheepje genaamd Maria-Lijntje. Het schip is in 1930 gebouwd bij scheepswerf “De Rijn” van W.F. Maas & Zonen te Leiden. Het model wordt wel getypeerd als Motor-Kagenaar met een zogenaamde motorkont. De lengte is 17 meter, de breedte 3 meter en het maximale laadvermogen was 25.429 m3. Opdrachtgever was schipper Willem Dirk Muijen te Rijnsburg. De kostprijs was 6.100 gulden.