zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp


Welkom in ons museum 
Museum In 't Houten Huis is iedere dag geopend, behalve op maandag, van 13.00 tot 17.00 uur. Onze vrijwilligers onvangen u graag. 

Atelier Oekraïne
Op initiatief van vrijwilligers van kunstenaarsgroep Kunst² (Kunstkwadraat) opende in maart 2022 ‘Atelier Oekraïne’ haar deuren voor Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de Rijper Eilanden en andere locaties in de buurt. Het afgelopen jaar hebben de deelnemers prachtige werken gemaakt die een podium verdienen! Met trots mag Museum In ’t Houten Huis aankondigen de kunstwerken van ‘Atelier Oekraïne’ in de galerij van het museum te exposeren. De tentoonstelling is te zien van 25 februari tot en met 26 maart.
 


MuseumJeugdUniversiteit (maart-juni)
Museum In ’t Houten Huis heeft deze keer extra spannende colleges gepland staan voor kinderen rond de 8 en 12 jaar! De kinderen gaan kijken naar de uitrusting van de politie, ze gaan een kijkje nemen in een echte ambulance, ze gaan alles leren over hoe de brandweer vroeger te werk ging en hoe dat nu gaat en een loods gaat de kinderen vertellen én leren hoe je een echte schipper wordt, al varende aan boord van museumboot de Maria Lijntje. Er zijn nog enkele plekken vrij. Aanmelden kan via www.museumjeugduniversiteit.nl of stuur een mail naar museum@houtenhuis.nlHuidige tentoonstellingen 
Verbonden Verleden – oude en nieuwe bekenden van het Schermereiland te zien tot en met 23 april 2023. Meer informatie onder tentoonstellingen.

Kajak
De kajak is weer terug van de restaurator en weer te bezichten in het museum.  
 
Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

nieuws

Lezing over visserstruien in De Groene Zwaan 24 april 14.30 uur

In het kader van de tentoonstelling ‘Streekdracht, van Kust tot Kust’, organiseert Museum In ’t Houten Huis een lezing waarin het boeiende verhaal van visserstruien centraal staat. Stella Ruhe, auteur van vier succesvolle boeken over visserstruien, vertelt op zondag 24 april, aanvang 14.30 uur, over het nauwelijks bekende leven van vissers en hun vrouwen in de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw. Voor de gelegenheid is uitgeweken naar De Groene Zwaan, Rechtestraat 12, De Rijp.
Visserstruien zijn globaal tussen 1860-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Voordat Ruhe haar onderzoek startte, bleek dat slechts weinigen nog van het bestaan wisten.
Foto: vissers Akersloot rond 1930.
lees verder...

Tosca Sombroek nieuwe beheerder/conservator Museum In ’t Houten Huis

Tosca Sombroek wordt per 1 mei de nieuwe beheerder/conservator van Museum In ’t Houten Huis. Samen met Susan Bos zal zij alle activiteiten van ons museum gaan uitvoeren en coördineren.
 lees verder...

Mooie cijfers ondanks Covid-19

Gemeten naar de effecten van de coronapandemie heeft Museum In ’t Houten Huis met bijna 3800 bezoekers het niet slecht gedaan in 2021. Juist omdat het museum tot begin juni in lockdown zat en inmiddels ook weer de deuren heeft moeten sluiten. Schilder Jan Groenhart en de huidige tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust hebben bijgedragen aan deze opleving van 45% bezoekers ten opzichte van 2020. Ten opzichte van een normaler jaar is er wel een terugloop van 32%. “De noodzakelijke sluiting van een half jaar in 2021 heeft er behoorlijk ingehakt”, meldt scheidend conservator Erik Luik. Hij verlaat De Rijp om voor Museum Kranenburgh in Bergen het historisch museum Het Sterkenhuis aan te sturen.
 
Natuurlijk was 2020 ook het jaar van de corona maar in tijdsduur was het museum toen minder lang gesloten vanwege de pandemie. Luik: “Toch merken we direct effecten op momenten als Rutte en De Jonge in een persconferentie oproepen tot voorzichtigheid. Na de persconferentie van 25 november, toen de musea nog open mochten blijven maar er wel de QR code gescand moest worden en de anderhalve meter weer nieuw leven werd ingeblazen, kelderde de bezoekcijfers direct”. Per 19 december moesten de deuren weer op slot. Museum In ’t Houten Huis blijft vooralsnog tot 14 januari 2022 gesloten.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Grafter Raadhuis in weekenden open

Raadhuis Graft (gratis) open vanaf 16 april 2022
Het Grafter raadhuis is vanaf nu weer open in de weekenden. Nieuw is dat de toegang gratis is om de drempel te verlagen het raadhuis eens van binnen te bekijken. Behalve het prachtige pand zijn er ook prentbriefkaarten te bewonderen. Het gaat om beelden van gebouwen en dorpsgezichten van Graft. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen.
 
De prentbriefkaarten geven een inkijkje in het leven van vroeger. Wat schreef men naar elkaar en op welke gelegenheden werd er geschreven. De prentbriefkaarten met het Raadhuis van Graft waren erg populair, waarschijnlijk vanwege het schitterende gebouw. 

Museum In 't Houten Huis organiseert de tijdelijke tentoonstelling van prentbriefkaarten van het raadhuis onder de titel: "De groeten van Graft".
 
 
lees verder...

meer agenda