zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Per 30 september RESERVEREN VERPLICHT; dinsdag t/m zondag van 13 - 17 uur
Reservering vooraf is vanaf heden weer VERPLICHT.  Wij hanteren de anderhalve meter afstand en verzoeken u zich daar aan te houden. Risicogroepen dienen extra voorzichtig te zijn en de maaregelen op te volgen. Het gaat volgens RIVM om kwetsbare ouderen en mensen die in de risicogroep zitten.
Hieronder kunt u - met scrollen - naar de reserveringsknop.

Verwacht
Jan Groenhart, Landschappen van kust tot polder, 24 april t/m 19 september 2021
Streekdrachten van oktober 2021.

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

Huidge tentoonstelling
Rijke Rijpers, tentoonstelling rond nieuwe boek  Koopman in De Rijp, van 21 augustus tot en met 5 april  2021.'
Is De Rijp gered?, een kleine presentatie rondom heruitgave Gebouwd in De Rijp 2.
De kracht van de vaste collectie, toegepaste kunst van Willem en Arie Spaarman, in Rederskamer vanaf 16 juli.

nieuws

Aanwinst collectie Jean EybergenDe prachtige schenking van Jean Eybergen die het museum afgelopen juli ontving is te bewonderen in de aardewerkvitrine van het museum, dat bekend staat als de Commandeur vitrine.
De majolica schotels, borden en papkom werden door hem gerestaureerd en uitvoerig beschreven. Het vinden van de makers van majolica objecten is in het algemeen erg moeilijk. De vervaardiger van de papkom heeft Jean echter kunnen bepalen aan de hand van de afbeelding van een chinees op een witte ondergrond. Dit is de Haarlemse "geleybakker" Willem Jansz Verstraeten (ca. 1620-1640), van wie meerdere kommen met afbeeldingen van een chinees bekend zijn.

lees verder...

Maritieme collectie


Museum In ’t Houten Huis heeft een omvangrijke maritieme collectie waaronder prachtexemplaren (pas)kaarten en atlassen. En niet van de geringste: Joannes van Keulen en W. en  J. Blaeu. Bijzondere stukken die als nadeel hebben dat ze door liefhebbers niet doorgebladerd kunnen worden. Dankzij een zeer fatsoenlijke bijdrage van Samenwerkende Maritieme Fondsen heeft het museum met succes geld binnengehaald om daar verandering in te brengen. De  plannen worden nu uitgewerkt  en het idee is de kaarten en atlassen doorbladerbaar te maken via een computer.
lees verder...

Nooit meer boeken


Een drukte van belang was het op Open Monumentendag afgelopen 13 september.  Het mooie weer trok veel monumentaal bekijks. Veel volk dwaalde ook over het terras waar de boekenmarkt stond opgesteld. De boekenmarkt bleek na afloop van de zondag de meest succesvolle in de 15 jaar dat het museum dit organiseerde. Maar de laatste boekenmarkt bleef ook de laatste, zeker nadat een opkoper een paar dagen later de restpartij, een slordige 2000 titels in zijn bus meenam. Opeens was het werk van Leo den Engelse, jarenlang de drijvende kracht, in een week verleden tijd. 
lees verder...

meer nieuws

agenda

meer agenda