zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp


Tijdelijk gesloten 
Museum In 't Houten Huis volgt het coronabeleid van de overheid tegen het Covid-virus en is tot nader bericht gesloten. 

Nieuwe tentoonstellingen 
Streekdracht, van kust tot kust, vanaf 12 oktober 2021 tot 24 april. Zie tentoonstellingen.

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 
 


nieuws

Mooie cijfers ondanks Covid-19

Gemeten naar de effecten van de coronapandemie heeft Museum In ’t Houten Huis met bijna 3800 bezoekers het niet slecht gedaan in 2021. Juist omdat het museum tot begin juni in lockdown zat en inmiddels ook weer de deuren heeft moeten sluiten. Schilder Jan Groenhart en de huidige tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust hebben bijgedragen aan deze opleving van 45% bezoekers ten opzichte van 2020. Ten opzichte van een normaler jaar is er wel een terugloop van 32%. “De noodzakelijke sluiting van een half jaar in 2021 heeft er behoorlijk ingehakt”, meldt scheidend conservator Erik Luik. Hij verlaat De Rijp om voor Museum Kranenburgh in Bergen het historisch museum Het Sterkenhuis aan te sturen.
 
Natuurlijk was 2020 ook het jaar van de corona maar in tijdsduur was het museum toen minder lang gesloten vanwege de pandemie. Luik: “Toch merken we direct effecten op momenten als Rutte en De Jonge in een persconferentie oproepen tot voorzichtigheid. Na de persconferentie van 25 november, toen de musea nog open mochten blijven maar er wel de QR code gescand moest worden en de anderhalve meter weer nieuw leven werd ingeblazen, kelderde de bezoekcijfers direct”. Per 19 december moesten de deuren weer op slot. Museum In ’t Houten Huis blijft vooralsnog tot 14 januari 2022 gesloten.


lees verder...

Erik Luik gaat weg


Erik Luik, onze conservator die drie jaar lang de taken voor Museum In ’t Houten Huis heeft uitgevoerd, gaat De Rijp verlaten. Zijn nieuwe uitdaging ligt bij museum Kranenburgh in Bergen waar hij als conservator het historisch museum Het Sterkenhuis gaat leiden.

lees verder...

Museumglas voor topstuk


Het behoort tot een van de topstukken van het museum: het olieverfschilderij van 'De grote brand in De Rijp van 1654'. Het geeft op een prachtige wijze de afbeelding weer van De Rijp bij nacht met brandende kerk en huizen. Dit schilderij, in 1662 geschilderd door Egbert van der Poel, wordt beter zichtbaar en beschermd door professioneel museumglas.

lees verder...

meer nieuws

agenda

Museumjeugduniversiteit vanaf september!

Vier professoren, experts of wetenschappers geven college in De Rijp over onderwerpen als walvisjacht, fotograferen met drones, energie en aquariumvissen. Nieuwsgierige en vraaggrage kinderen kunnen vanaf eind september weer terecht bij het museum. De inschrijving is gestart  Inschrijven kun je hier.


lees verder...

meer agenda