zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Iedere woensdagmiddag kindermiddag tijdens de Walvisweken

http://www.mondriaanfonds.nlBegin juli zijn in het Scheepvaartmuseum de 'Walvisweken’ van start gegaan. 3 Schoolgroepen uit De Rijp waren bij de opening door DJ Gregor Salto. 

De Walvisweken is activiteitenprogramma in de zomervakantie rond de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’. De  activiteiten lopen van 4 juli  tot 16 augustus. Het is de tweede editie van deze bijzondere programmering die het museum dit keer in samenwerking met ons, Museum In ’t Houten Huis in hét  ‘walvisdorp’ De Rijp en het Wereld Natuur Fonds (WNF) in de vakantieperiode  speciaal voor families organiseert.

Via de Walvisweken komen bezoekers op een speelse manier meer te weten over de relatie tussen mens en natuur en het belang van schone oceanen. 
lees verder...

Onze collega's presenteren zich

 
Wij hebben heel veel (nog kleinere) collega-musea met prachtige collecties.

UIT in Noord-Holland heeft ze bij elkaar gebracht in één overzichtlees verder...

Bodemvondst wordt pronkstuk

Wij zijn in het bezit gekomen van een zilveren theebus, een pronkstuk met een bijzonder verhaal. In 1811 gemaakt als een geschenk is de theebus enige jaren geleden in de bodem gevonden. In desolate toestand.
Nu glimt zij weer. De theebus is een enorme aanwinst voor de museumcollectie en staat te pronken naast het theeservies in de kast in de Rederskamer.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Expo in Raadhuis Graft: Geschoold in Graft

Hoeveel kinderen hebben in Graft leren lezen, schrijven en rekenen?

Hoeveel 
onderwijskrachten hebben daarbij voor de klas gestaan?
 
lees verder...

HET BESTE VAN STAD EN LAND

De fusie van Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp tot de nieuwe gemeente Alkmaar is een feit.

In samenwerking met het Stedelijk Museum Alkmaar, het Molenmuseum Schermerhorn hebben we gekozen voor een gemeenschappelijk thema ‘Het beste van stad en land’. 

Wij hebben gekozen om aandacht te schenken aan Handel en Vervoer, door de eeuwen heen’. De relatie tussen de stad en het land, tussen Alkmaar en De Rijp en Graft, belichten we  per eeuw;  veelal met objecten uit eigen collectie.

lees verder...

meer agenda