zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

De Rijp van boven; film bij de tentoonstelling Schillen van De Rijp

Op ons nog kleine maar onvolprezen YouTube-kanaal staat een film die de opeenvolgende fasen nieuwbouw in De Rijp goed laat zien. 

De opnamen zijn gemaakt door Jansen Hoveniers in Markenbinnen. Zij maakten de opnamen met een drone en stelde die aan ons ter beschiking. (De film is zonder geluid.)
lees verder...

Vierhonderd jaar walvisvaart

Jammer dat ons museum niet genoemd wordt, toch willen wij u attenderen op een uitgebreid artikel op de geschiedenis-site van de NPO. 

lees verder...

Nieuw in onze collectie: Dienstbodekist Jansje Water uit De Rijp

Jansje Water (1837 – 1902), was een dienstbode. Ongehuwd en geen kinderen. Na het overlijden van Jansje heeft haar zus Grietje Deckwitz- Water zich ontfermd over de eigendommen, waaronder de bijzondere dienstbodekist.

In de kist werden de schamele bezittingen van de dienstbode bewaard, zoals kleding, schorten, schoenen en misschien ook een kerkboek en sierraden.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Nu te zien: Schillen van De Rijp - Markante dorpsuitbreidingen

Eeuwenlang is het stratenpatroon van het dorp De Rijp nagenoeg hetzelfde gebleven.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in. Vooral landelijk waren de gevolgen van verwoesting door oorlogsgeweld en het bouwverbod ingrijpend. Grote woningnood, gebrek aan bouwmaterialen en daarbij een flinke groei in de bevolking. 
lees verder...

Nu te zien: Dorpsgezicht De Rijp – Verleden en heden

Meer dan 1500 zwart-wit negatieven van de oude kern van De Rijp zijn door de Oudheidkundige Vereniging (OHV) Het Schermereiland en het Regionaal Archief Alkmaar gedigitaliseerd en gedetailleerd beschreven. De opnamen, gemaakt in opdracht van de gemeente Graft-De Rijp, geven een schitterend beeld van het Beschermd Dorpsgezicht van De Rijp tussen 1970 en 1975. 


lees verder...

meer agenda