zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Voorjaarsvakantie. Kinderworkshop: Teken je eigen majolica bord

Op woensdag 28 februari wordt er in ons museum een kinderworkshopmiddag georganiseerd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.
Met ontwerper Esther Derkx gaan we majolica borden tekenen. 
 
Dit keer laten we ons inspireren door de borden in de tentoonstelling Majolica 2 en de tekeningen die Dingeman Korf hiervan maakte. Kom en gebruik je fantasie en teken je eigen majolica kunstwerk!

lees verder...

Aankoop: Prijskoe van Weeshoff

     
Wij hebben het olieverfschilderij Prijskoe in de Schermer van Klaas Czn. Weeshoff (1823-1896) gekocht.

 
Op het schilderij staat een prijskoe, (ook wel kampioenskoe) in de wei met op de achtergrond zicht op de Grote kerk van Alkmaar.
 
 


lees verder...

Schenking: blokkendoos

De ouderen onder ons kennen ze nog wel; de blokkendoos. Een houten doos met perfect passende houten blokjes, bogen, al of niet met steentjesmotief en zelfs raampjes. Onlangs kregen wij een schenking van twee blokkendozen.


lees verder...

meer nieuws

agenda

MAJOLICA 2: Noord-Nederlandse majolica uit de Gouden Eeuw

U ziet een selectie uit de grootste collectie majolica uit Noord-Nederland.  De belangrijke, meest voorkomende thema's hebben we een eigen kabinet gegeven en staan verspreid door het hele museum. Leidraad is het meerjarig onderzoek dat Pieter Tichelaar naar majolica heeft verricht. 

We vertellen iets over de productiemethode, de relatief korte bloeitijd en de route die majolica heeft afgelegd via Antwerpen naar Nederland.

lees verder...

meer agenda