zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Streekgids Land van Leeghwater ook bij ons te koop

Deze gids laat u kennismaken met alle mooie dingen in het Land van Leeghwater.
Natuur, polders, molens, heel veel recreatiemogelijkheiden.

En maak kennis met de vele culturele, culinaire, en kunstkistorische ondernemers.

De gids bevat een serie recepten voor streekgerechten. En prachtige plekken om te bezoeken.
lees verder...

Hoe werkt een zaagmolen?

Het hart van de motor van een auto zijn de cylinders. De op-en-neergaande beweging van de zuigers wordt via de krukas omgezet in de draaiende beweging van de wielen.
 
Een houtzaagmolen werkt door hetzelfde principe, maar dan andersom. De wind laat de wieken draaien en die draaiende beweging wordt door een krukas omgezet in de op-en-neergaande beweging van de zaag.

lees verder...

De boeken van Peter Smit

Enige tijd geleden presenteerden wij drie nieuwe boeken van Peter Smit.

Voor ons een goede gelegenheid om de boeken die wij van hem verkopen voor het voetlicht te brengen. Een selectie van de historisch (jeugd)boeken hebben we op een rijtje gezet.
lees verder...

meer nieuws

agenda

Leven van de wind – Molens van het Schermereiland

De windmolen heeft in de historie van het Schermereiland een belangrijke rol gespeeld. Hij droeg bij aan de bloei van de dorpen Graft en De Rijp.
Vanaf het begin van de17e eeuw zijn er bij elkaar ca. 80 polder-, koren- en industriemolens werkzaam geweest op het Schermereiland en in de aangrenzende Starnmeerpolder. lees verder...

Nu te zien in het Raadhuis Graft

Tentoonstelling en boek over de tuinderijen in de Eilandspolder.

Dit jaar bestaat Camping Welgelegen in Graft 50 jaar.
De Oudheidkundige Vereniging (OHV) Het Schermereiland en wijzelf schenken hier met een boek en een tentoonstelling aandacht aan.  De OHV maakte het boek Tuinderijen van toen, Welgelegen in de Eilandspolder.
lees verder...

meer agenda