zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Groep 3 van de Tweemaster op bezoek

Woensdag 25 mei was groep 3 van de Tweemaster uit De Rijp bij ons op bezoek.

Met het werkboekje in de hand leren ze veel over de verschillende soorten molens van het voormalige Schermereiland.
lees verder...

Herinneringen aan molens

In de galerij van het museum ziet u een kleine foto-expositie die aansluit bij de tentoonstelling Leven van de wind.

Soms ziet u een prachtig landschap; niets dat meer herinnert aan een van de 80 polder-, koren- en industriemolens die er ooit op het Schermereiland en in de Starnmeer hebben gestaan.

lees verder...

Bezoek uit Korea

Vrijdag 29 april hebben we een handelsdelegatie uit Zuid Korea in het museum ontvangen. De delegatie stond onder leiding van de heer Hur Baob Ryal, loco-burgemeester Seogwipo. In zijn gezelschap de ambassadeur van Zuid-Korea in Nederland. 

In Seogwipo in Korea is het Hamelmuseum gevestigd. Uit het scheepsjournaal van Hendrik Hamel weten we, dat Jan Janszoon Weltevree uit De Rijp de eerste Hollander in Korea was. In het museum besteden we aandacht aan Weltevree.

lees verder...

meer nieuws

agenda

Leven van de wind, Molens van het Schermereiland

De windmolen heeft in de historie van het Schermereiland een belangrijke rol gespeeld. Hij droeg bij aan de bloei van de dorpen Graft en De Rijp.
Vanaf het begin van de17e eeuw zijn er bij elkaar ca. 80 polder-, koren- en industriemolens werkzaam geweest op het Schermereiland en in de aangrenzende Starnmeerpolder. lees verder...

Te zien in het Raadhuis Graft

Tentoonstelling en boek over de tuinderijen in de Eilandspolder.

Dit jaar bestaat Camping Welgelegen in Graft 50 jaar.
De Oudheidkundige Vereniging (OHV) Het Schermereiland en wijzelf schenken hier met een boek en een tentoonstelling aandacht aan.  De OHV maakte het boek Tuinderijen van toen, Welgelegen in de Eilandspolder.
lees verder...

meer agenda