zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Kinderen maken potvis-animatie

In de herfstvakantie hebben 17 kinderen in het museum meegedaan aan een workshop. 

De kinderen maakte een deel van een animatiefilmpje over een potvis. Een onderwerp dat natuurlijk past bij de tijdelijke tentoonstelling die nog tot 28 december bij ons te zien is.

 
lees verder...

Nieuw topstuk in het museum

Onlangs is de walvisvaarttentoonstelling ‘Baarden, Traan en Blubber’ verrijkt met een bruikleen van een 18de eeuwse Bavelaar.

De walvistentoonstelling trekt veel belangstellenden naar De Rijp. Zelfs bezoek uit Zeeland. Onder indruk van de vele bijzondere objecten meldden twee inwoners van Middelburg zich bij de balie met de mededeling dat zij in het bezit zijn van een Bavelaar met een walvisvaart-tafereel. 

lees verder...

We ontvingen dit jaar al 5.000 bezoekers

Mevrouw Driebergen uit Alkmaar werd verrast door de voorzitter van het museumbestuur, de heer Aldert Pilkes, die was ‘gewaarschuwd’ dat deze mijlpaal er aan zat te komen. Als bijzondere gast kreeg zij naast een bos bloemen ook het museumboekje overhandigd.

Voor  ons is 2014 een bijzonder jaar. Het is ruim tien jaar geleden dat de collectie van het oude museum aan het Jan Boonplein is verhuisd naar het nieuwe museum aan de Tuingracht. Een jubileumjaar dus. 

lees verder...

meer nieuws

agenda

Zondag 23 november: Boekenmarkt

Van 13.30 uur tot 16.30 uur boekenmarkt in de galerij van het museum. De opbrengst wordt gebruikt om objecten te restaureren. lees verder...

Expositie Henk Fortuin, Kunstenaar en Kluizenaar

Wij organiseren een bijzondere tentoonstelling van werken van de kunstschilder Henk Fortuin. Fortuin heeft in de oorlogsjaren in Oost-Graftdijk gewoond en in onze omgeving inspiratie gevonden om veel van het landschap op doek en papier vast te leggen. In de galerij van het museum zijn tot eind van het jaar zijn ‘streekproducten’ te bewonderen. 
lees verder...

Verlengd tot 28 december: Baarden, Traan en Blubber, Walvisvaart door de eeuwen heen

Onze collectie werd in 2013 door een grote schenking van het Scheepvaartmuseum Amsterdam flink uitgebreid. De 169 objecten waren daarvoor afgestoten door het Zuiderzeeemuseum in Enkhuizen. Met de tentoonstelling Baarden, Traan en Blubber, Walvisvaart door de eeuwen heen laten we u die voorwerpen en prenten zien en nemen we u mee in de boeiende wereld van de walvisvaart.  
lees verder...

meer agenda