zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Onze collega's presenteren zich

 
Wij hebben heel veel (nog kleinere) collega-musea met prachtige collecties.

UIT in Noord-Holland heeft ze bij elkaar gebracht in één overzichtlees verder...

Bodemvondst wordt pronkstuk

Wij zijn in het bezit gekomen van een zilveren theebus, een pronkstuk met een bijzonder verhaal. In 1811 gemaakt als een geschenk is de theebus enige jaren geleden in de bodem gevonden. In desolate toestand.
Nu glimt zij weer. De theebus is een enorme aanwinst voor de museumcollectie en staat te pronken naast het theeservies in de kast in de Rederskamer.


lees verder...

Koninklijk raam in de Grote Kerk

Stichting Behoud van Rijper Glazen heeft het initiatief genomen om 2 nog blanco ramen van de Grote Kerk in te vullen met eigentijdse afbeeldingen.

Aanleiding zijn de 2 belangrijke gebeurtenissen in Graft - De Rijp in 2014: de eerste Koningsdag en de fusie met Schermer en Alkmaar. 


lees verder...

meer nieuws

agenda

Voor u gekozen, uit de collecties van ex-gemeentes Graft-De Rijp en Schermer

De gemeentelijke fusie tussen Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer werd 1 januari 2015 een feit. Het bestuurlijk centrum blijft voor de nieuwe gemeente in de grote stad Alkmaar.

Hiermee kwamen de gemeentehuizen van Graft-De Rijp en Schermer leeg te staan; de burgemeesters op non actief, de ambtenaren verhuisden naar Alkmaar, de kantoren en vergaderzalen werden leeggeruimd.
lees verder...

Expo in Raadhuis Graft: Geschoold in Graft

Hoeveel kinderen hebben in Graft leren lezen, schrijven en rekenen?

Hoeveel 
onderwijskrachten hebben daarbij voor de klas gestaan?
 
lees verder...

HET BESTE VAN STAD EN LAND

De fusie van Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp tot de nieuwe gemeente Alkmaar is een feit.

In samenwerking met het Stedelijk Museum Alkmaar, het Molenmuseum Schermerhorn hebben we gekozen voor een gemeenschappelijk thema ‘Het beste van stad en land’. 

Wij hebben gekozen om aandacht te schenken aan Handel en Vervoer, door de eeuwen heen’. De relatie tussen de stad en het land, tussen Alkmaar en De Rijp en Graft, belichten we  per eeuw;  veelal met objecten uit eigen collectie.

lees verder...

meer agenda