zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Nieuw object in onze collectie: een staand horloge

Het museum heeft een staand horloge, gemaakt door Hendrik van Voorst, verworven. Het is een uurwerk met  een dag-, maand-  en maanaanduiding en beschikt over een carillon met 12 verschillende wijsjes.

Hendrik van Voorst was afkomstig uit Deventer, vestigde zich in de herfst van 1719 in De Rijp als ‘horlogiemaker’.

Samen met een zakhorloge en een stoelklok van dezelfde maker vormt het staand horloge een uniek ensemble in een Nederlands museum.
 

lees verder...

Culturele ontdekkings(fiets)tocht, langs vissers, kunstenaars, monniken & molenaars

De route is een echte ‘Culturele Ontdekkingstocht'. U bepaalt zelf de lengte: 60, 42 of 31 kilometer. Het is een tocht langs kleine en grote ontdekkingen uit heden en verleden.

De route voert onder andere langs het kleinste winkeltje van Noord-Holland, een prachtige beeldentuin in Grootschermer, de bijzondere bedevaartkapel OLV Ter Nood in Heiloo, de slotkapel in Egmond aan de Hoef, de culturele buitenplaats Kranenburgh in Bergen.
lees verder...

De boeken van Peter Smit

Enige tijd geleden presenteerden wij drie nieuwe boeken van Peter Smit.

Voor ons een goede gelegenheid om de boeken die wij van hem verkopen voor het voetlicht te brengen. Een selectie van de historisch (jeugd)boeken hebben we op een rijtje gezet.
lees verder...

meer nieuws

agenda

Majolica 1, eerste deel van een tweeluik

In samenwerking met de heer Pieter Tichelaar (Makkum) organiseren wij het eerste deel van een tweeluik Majolica.

U ziet het eerste resultaat van zijn onderzoek  naar Noord-Nederlands majolica uit de Gouden Eeuw. Het onderzoek heeft een nieuw boek over majolica opgeleverd. Een tweede is in voorbereiding. 
 
De tentoonstelling Majolica 1 start 8 januari 2017. 

 
lees verder...

meer agenda