zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Tussen Spijkerboor en Vuile Graft, Een leven langs het kanaal

De Zur Mühlen ligt afgemeerd aan een speciale aanlegsteiger, alleen in gebruik voor de schepen van de dagelijkse lijnverbinding Amsterdam - Den Helder. Deze lijndienst werd onderhouden door twee boten die elkaar bij West-Graftdijk passeerden. Zij waren bestemd voor passagiervervoer, maar namen ook vracht mee. Dit laatst werd in ontvangst genomen en eventueel met de kruiwagen bij de besteller bezorgd, door de zogenaamde 'afhaalders'. De vrouw met het witte schort voor, weduwe Kool, had dit als bijbaantje. Het huis met de schoorsteen, aan de achtersteven van de boot, was van Eef Rodewijn. De tweede steiger was voor bijvoorbeeld de Pomona en de Ruiten Aas.

Deze foto komt uit onze eigen collectie en is onderdeel van de kleine expositie Tussen Spijkerbooer en Vuile Graft, die we in het kader van de Noord Hollandse Biënnale 2014 hebben gemaakt. 
lees verder...

Nagenieten met heel veel foto's

De Facebookpagina van het organisatiecommité Koningsdag De Rijp bevat heel veel foto's en filmpjes. Van de maandenlange voorbereidingen én van de Koningsdag zelf natuurlijk. 

lees verder...

Koningsdag 2014 De Rijp; de route


lees verder...

meer nieuws

agenda

Bezoek ook het prachtige raadhuis in Graft

In het raadhuis van Graft hebben wij ook een kleine tentoonstelling ingericht. 

lees verder...

Baarden, Traan en Blubber, Walvisvaart door de eeuwen heen

Onze collectie werd in 2013 door een grote schenking van het Scheepvaartmuseum Amsterdam flink uitgebreid. De 169 objecten waren daarvoor afgestoten door het Zuiderzeeemuseum in Enkhuizen. Met de tentoonstelling Baarden, Traan en Blubber, Walvisvaart door de eeuwen heen laten we u die voorwerpen en prenten zien en nemen we u mee in de boeiende wereld van de walvisvaart.  
lees verder...

meer agenda