zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Nieuw in onze collectie: Dienstbodekist Jansje Water uit De Rijp

Jansje Water (1837 – 1902), was een dienstbode. Ongehuwd en geen kinderen. Na het overlijden van Jansje heeft haar zus Grietje Deckwitz- Water zich ontfermd over de eigendommen, waaronder de bijzondere dienstbodekist.

In de kist werden de schamele bezittingen van de dienstbode bewaard, zoals kleding, schorten, schoenen en misschien ook een kerkboek en sierraden.


lees verder...

Website VVV De Rijp vernieuwd

Wij feliciteren het VVV van De Rijp met de vernieuwde website! 

De site is opgefrist, de navigatie is verbeterd zodat u uw weg op de site beter kan vinden. En de site is geschikt gemaakt voor tablet en smartphone. 
lees verder...

Bodemvondst wordt pronkstuk

Wij zijn in het bezit gekomen van een zilveren theebus, een pronkstuk met een bijzonder verhaal. In 1811 gemaakt als een geschenk is de theebus enige jaren geleden in de bodem gevonden. In desolate toestand.
Nu glimt zij weer. De theebus is een enorme aanwinst voor de museumcollectie en staat te pronken naast het theeservies in de kast in de Rederskamer.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Vanaf 13 december te zien: SCHILLEN VAN DE RIJP

Onze wintertentoonstelling laat de dorpsuitbreidingen van het dorp De Rijp na 1945 zien.
Vooral ten zuiden van de historische kern (een beschermd dorpsgezicht) is vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw, nieuwbouw gepleegd.

lees verder...

In de galerij: Reis mee op mijn ganzenbord naar Alkmaar

Veertien kleurige ganzenborden zijn het resultaat van de kindermiddag: Reizen door de tijd, maak je eigen ‘reis’ ganzenbord.


Kinderen in de leeftijd van 5 t/m 11 jaar hebben de vervoermiddelen uit de tentoonstelling Het beste van Stad en Land: vervoer door de eeuwen heen als inspiratiebron gebruikt om hun eigen ‘reis’ ganzenbord mee in te vullen.


lees verder...

HET BESTE VAN STAD EN LAND (geweest, nog elders te zien)

De fusie van Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp tot de nieuwe gemeente Alkmaar is een feit.

In samenwerking met het Stedelijk Museum Alkmaar, het Molenmuseum Schermerhorn hebben we gekozen voor een gemeenschappelijk thema ‘Het beste van stad en land’. 

Wij hebben gekozen om aandacht te schenken aan Handel en Vervoer, door de eeuwen heen’. De relatie tussen de stad en het land, tussen Alkmaar en De Rijp en Graft, belichten we  per eeuw;  veelal met objecten uit eigen collectie.

lees verder...

meer agenda