zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Schenking werk Spaarman te zien

van maandag 26 oktober 2020 tot maandag 26 oktober 2020


Het is de tijdelijke tentoonstelling ‘de kracht van de collectie’ in Museum In ’t Houten Huis in de Rijp,  die de kleindochter van schilder Arie Spaarman op facebook tegenkwam. Haar moeder Janny Spaarman, jongste dochter van Arie Spaarman, had na overlijden nog een flink aantal werken voor het museum bestemd. “Onlangs belde de kleindochter Corina Stins ons op met de mededeling dat ze nog werk van Arie Spaarman, haar opa, namens haar moeder wilde overdragen. Ik ben direct in de auto gesprongen om dit prachtige aanbod in ontvangst te nemen”, merkt de conservator van het museum, Erik Luik, verheugd op.
“De ‘kracht van de collectie’, gesponsord door Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, met  toegepaste kunst en werken van de Spaarmannen, laten we  om die reden nog even in de Rederskamer staan. We vullen het aan met een aantal van deze nieuwe aanwinsten”.

Een belangwekkend aspect uit onze collectie zijn diverse huiselijke objecten beschilderd door vader en zoon Spaarman, eind 19e, begin 20e eeuw. Deze manier van laagdrempelige kunstuiting, naast hun schilderijen, lag binnen het bereik van vele bewoners van De Rijp. Voor de schilders betekende dit een welkome aanvulling op hun inkomen als huisschilder. Dat werk viel ’s winters af en werd gecompenseerd met het beschilderen van interieurobjecten.  Ons museum is in het trotse bezit van enkele van die objecten; slee, kast, klompen, tafels. In De Rijp hangen nog ‘menige Spaarmannetjes aan de muur’. Een link met de huidige coranacrisis is dat we deze creatieve inkomstenaanvulling ook nu ziet ontstaan.

Categorieën: nieuws
Tags: