zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Nieuws

WalvisWeken 22 augustus: Maak een walvis of walvisvaarder van Kapla

gisteren om 08:46
Woensdagmiddag 22 augustus organiseren we weer een extra activiteit voor kinderen met ouders/oma’s en opa’s. 
Je kunt met Kapla prachtige bouwwerken maken, maar ook een walvisvaarder of een walvis. 
 
Bouwen met de Kapla –‘kabouterplankjes’– is voor jong en oud écht een uitdaging!.
Categorieën: nieuws
Tags:

WalvisWeken: bekijk de filmpjes

vrijdag 10 augustus 2018
Met begeleiding van Marjan Geveling maakte kinderen een animatiefilmpje.

Plastic soep van Charlotte en Valentijn:

Categorieën: nieuws
Tags:

Heel veel activiteiten in de WalvisWeken

dinsdag 10 juli 2018
De vakantieperiode van 14 juli tot en met 2 september staat bij ons en onze collega-musea Het Scheepvaartmuseum, het Zaans Museum, Ecomare en Museum Kaap Skil in het teken van de walvis. 
Bij de walvisvitrine in de vaste collectie wordt de spannende geschiedenis van de walvisvaarders van De Rijp verteld. Met de speciaal voor de jeugd gemaakte speurtocht WalvisWeken kom je nog meer te weten over walvisvaart.
 
In de galerij staan diverse walvisspellen, kleurplaten, een kist met Kapla en een Play Mobiltafel met het zeeaquarium waar dagelijks, tijdens de openingstijden, mee gespeeld kan worden.
 
Vanaf 18 juli wordt er iedere woensdagmiddag een extra activiteit georganiseerd, o.a. kunnen families meevaren met de museumboot met een walvisverteller aan boord of mee met de historische walvisvaartwandeling door De Rijp. Kinderen kunnen een eigen walvisanimatiefilmpje maken. 
Bekijk ons programmaoverzicht.
 

Categorieën: nieuws

Maak kennis met Ellis Doeven, fotograaf

dinsdag 24 april 2018

Een citaat van Ellis Doeven op de website Dutch Culture:

Ik heb de afgelopen negen jaar gewerkt aan het project ‘Maktak and Gasoline’. Het is een fotografisch portret van een Inuit jachtgemeenschap in het Arctische deel van Alaska, het geboortedorp van mijn man Art. Ik heb daarover een fotoboek gemaakt, dat volgende week vrijdag uitkomt, en eind april opent mijn eerste solo-expositie in het Anchorage Museum in Alaska.

Categorieën: nieuws
Tags:

Aankoop: Prijskoe van Weeshoff

vrijdag 2 februari 2018
Wij hebben het olieverfschilderij Prijskoe in de Schermer van Klaas Czn. Weeshoff (1823-1896) gekocht.
Op het schilderij staat een prijskoe, (ook wel kampioenskoe) in de wei met op de achtergrond zicht op de Grote kerk van Alkmaar.
Categorieën: nieuws
Tags: aankoop, weeshoff

Schenking van twee schilderijen van Jan Kieft Jr.

vrijdag 1 september 2017
Zaterdag 19 augustus vond de overdracht plaats van twee portretten geschilderd door de Rijper portretschilder Jan Kieft. Het zijn de portretten van Maria Elisabeth Kemper (1827-1910) en Gerrit Ruyter (1823 -1880). Kieft schilderde ze in 1848.
Gerrit Ruyter komt uit een Beemster familie, dat verklaard de keuze waarom hij en zijn vrouw de Rijper Kieft hebben gevraagd hen beiden te portretteren.

De schilderijen waren eigendom van Dirk Johannes Ruyter Wijtsma, werkzaam als architect op Costa Rica. Na zijn overlijden erfde zijn stiefzoon de heer J.G. Drabbe (ook architect) beide schilderijen en kwamen ze terug naar Nederland. Na het overlijden van de heer Drabbe in 2016 zocht mevrouw Drabbe-Dekker een goede bestemming voor deze portretten. 
Categorieën: nieuws
Tags: