zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Uniek mobiel erfgoed

maandag 7 december 2020
 Unieke mobiele erfgoedstukken behouden – al is het door derden – behoort eveneens tot de taken van het museum. Het gaat hierbij om het behoud door restauratie en presentatie van een oude boerenwagen en een  sjees uit 1830 in Schermer.
 
Overleg tussen Stichting Schermer Dansers (eigenaar)  en de  Schermer Molens Stichting (locatie voor tentoonstellen) heeft geleid tot het plan om dit fraaie en belangrijke mobiele erfgoed te behouden en continue voor het publiek zichtbaar te maken. Beoogde plaats is  de molenschuur bij de Museummolen in Schermerhorn. Deze molenschuur zal dan door de Schermer Molens Stichting worden aangepast en verbouwd. Bij de advisering van de ruim 170 jaar oude boerenwagen en sjees  zijn vrijwilligers en de collectiebeheerder van dit museum betrokken.
De boerenwagen en sjees komen oorspronkelijk van de familie Binnenwijsend
die generaties-lang, vanaf begin 1800, een eigen veehouderij met melk- en kaasverwerking  in de buurt van het dorp Zuidschermer hadden. Temidden van de agrarische droogmakerij de Schermer met haar oorspronkelijke verkavelingsstructuur en vele monumenten. Bij het boerenbedrijf hoorde ook een boerenwagen met achterkret met beschildering van bijbelse verhalen. Deze werd gebruikt voor het reizen naar de stad Alkmaar en het bezoek van de kerk. Een sjees (verbastering van het Franse 
chaise wat stoel betekent) is een lichte kar voor personen voortgetrokken door paarden. Een verschil met een boerenkar is dat het is opgehangen met leren riemen. In 1950 realiseerden latere generaties al dat dit belangrijk erfgoed was en is de wagen, met alle bijbehorende paardentuigen, overgedragen aan de Stichting Schermer Dansers. Deze dansgroep zetten dit mobiele erfgoed nog in bij optredens. Beide wagens worden al jaren niet meer ingezet en liggen in onderdelen  – onder niet ideale condities – opgeslagen.
 
Het is belangrijk dat erfgoedeigenaren weten dat ze met vragen over behoud en beheer bij Museum in ‘t Houden Huis terecht kunnen. Wij adviseren stichting Jan Boon en de gemeente Alkmaar over hun collectie. Dit consulentschap zal uitgebreid kunnen worden naar objecten of gebouwen en kerken in ons beheergebied, zoals bijvoorbeeld de genoemde Museummolen. Het doel is het veiligstellen van cultureel erfgoed  in het gebied van het Schermereiland. Categorieën: nieuws
Tags: