zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Landschappen Jan Groenhart

donderdag 22 april 2021

Museum In ’t Houten Huis is er helemaal klaar voor. Voor de heropening na een lange coronasluiting, die vermoedelijk en hopelijk ligt op 26 mei, onder de inmiddels bekende voorbehouden rondom het grillige virus en dito besluitvorming. Succesvol landschapsschilder Jan Groenhart toont ruim 40 grote en kleine werken in de tentoonstellingszaal . De verkooptentoonstelling oogt zeer kleurig in de fris geschilderde zaal.

Jan Groenhart heeft een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland. Wat past dan, als locatie voor een tentoonstelling, beter dan Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, temidden van dat landschap waar hij woont en dat hem inspireert? De kust, het strand is het andere thema dat Groenhart aanstipt mede naar aanleiding van zijn wandeltocht Strandlopers langs de Nederlandse kust.

Jan Groenhart is opgegroeid in Wormer en is vertrouwd met de veenpolders die hem altijd hebben geïnspireerd in zijn aquarellen en zijn olieverfschilderijen. Jan Groenhart leerde op de avondopleiding van de Gerrit Rietveld academie de ambachtelijke opleiding en de basis van het schildersvak. Zijn werk is in de loop van de tijden geliefd geworden bij een breed publiek. Figuratieve landschappen zijn soms duidelijk herkenbaar maar vaak ook spelen kleur en abstractie een grote rol in zijn werk.

Als Strandlopers wandelden Groenhart samen met socioloog/schrijver Herman Vuijsje langs het hele Nederlandse strand, van Cadzand via de Waddeneilanden tot aan Rottumeroog. “Ik schilder, al lopend zonder penseel in mijn hand. Sla de beeld op in mijn hoofd en maak af te toe een schetsje”, beschrijft Jan Groenhart zijn manier van werken.  

Jan Groenhart exposeert ‘Landschappen, van kust tot polder’ in De Rijp vanaf heropening tot en met 19 september 2021.Categorieën: nieuws
Tags: