zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

LENZE WAS HIER!

Museumglas voor topstuk

woensdag 22 december 2021

Het behoort tot een van de topstukken van het museum: het olieverfschilderij van 'De grote brand in De Rijp van 1654'. Het geeft op een prachtige wijze de afbeelding weer van De Rijp bij nacht met brandende kerk en huizen. Dit schilderij, in 1662 geschilderd door Egbert van der Poel, wordt beter zichtbaar en beschermd door professioneel museumglas.
Tot op heden was een glasplaat bevestigd waarachter het schilderij veilig hing. Het nadeel was dat door spiegeling een hoop van de schoonheid wegviel. Het nieuwe glas, eigenlijk acryl met als volledige naam ‘True Vue Optium Museum Acrylic’, beschermt het schilderij nog beter tegen invloed van buitenaf. En wordt daarmee ‘de nachtwacht’ van Museum In ’t Houten Huis de komende decennia ingeleid.. De klus is geklaard door het Bureau voor Beheer en Behoud uit Amsterdam, die het schilderij vooraf hebben gecheckt. De laatste restauratie aan het schilderij dateert uit 1995. Een donateur, die liever anoniem blijft, heeft de restauratiekosten bekostigd waarvoor het museum zeer dankbaar is.

Van der Poel is er goed in geslaagd de enorme brand van De Rijp vast teleggen. Met gevoel voor dramatiek lijkt het of je zelf bij bent. Die ervaring wordt alleen maar versterkt met het nieuwe glas.

Het verhaal dat wordt verteld toont de avond en nacht van 6 op 7 januari 1654 als een hevige storm een molen ten zuidwesten van het dorp door de vang laat lopen. Vergelijk de vang met een handrem dat warmloopt als je toch gaat rijden. Wrijving is het gevolg; brand de consequentie. De hennepmmolen brandde snel als een fakkel en brandende resten van het riet en touw werden door de storm naar het houten dorp verplaatst met de grote brand tot gevolg. Meer dan 400 huizen en 100 pakhuizen werden verzwolgen in de vuurzee. Het raadhuis van De Rijp bleef gespaard hoewel de Grote Kerk aan de vlammen ten prooi viel. Ook de haringschepen in de haven bleven gespaard.


Op de foto Heleen Klingers en Isabel Beirigo


Categorieën: nieuws
Tags: